DRAGA, SMANJIO SAM SE NA DIJETE

Kakvu nam to virtualnu kuhinju 'kuhaju' IKEA i HTC?

07.04.2016 u 17:23

Bionic
Reading

U bliskoj budućnosti moći ćemo sami dizajnirati i isprobati kuhinju bez da mrdnemo iz kuće ili ureda. IKEA i HTC razvili su aplikaciju koja će nam omogućiti da svijet gledamo očima djeteta ili natprosječno visoke osobe, između ostalog

Aplikacija za dizajniranje kuhinja u virtualnoj stvarnosti IKEA VR iskustvo (IKEA VR Experience) dostupna je na Steamu, Valveovoj platformi za distribuciju računalnih igara.

Koristi se uz pomoć HTC-ove Vive i dio je pilot programa kojim ta švedska tvrtka potrošačima želi olakšati izbor i predstaviti ponudu bez povećanja negativnog utjecaja na okoliš.

Nakon što su, kako kažu, isprobali niz digitalnih alata, odlučili su se za virtualnu stvarnost. Rezultat je aplikacija koja omogućuje prikaz željene kuhinje u stvarnoj veličini, uz mogućnost da sami osmislete dizajn i prošećete se po kuhinji prije no što ju naručite i date ju ugraditi u svoj dom.


'Virtualna stvarnost brzo se razvija. Za pet do deset godina bit će sastavni dio života ljudi. Vidimo da će virtualna stvarnost u budućnosti igrati važnu ulogu kod potrošača prilikom donošenja odluke o kupnji. Primjerice, virtualna stvarnost će omogućiti potrošačima da isprobaju niz opcija za uređenje doma prije no što se odluče za kupnju pojedinog komada namještaja', pojašnjava Jesper Brodin, izvršni direktor IKEA Grupe.

U aplikaciji možete, recimo, promijeniti boje ormarića i ladica jednim klikom, smanjiti se na visinu djeteta (100 centimetara) ne bi li vidjeli kako stvari izgledaju iz njihove perspektive, ili porasti do 195 centimetara kako bi otkrili moguće opasnosti za nestandardno visoke ljude.

Napravljena je u suradnji s programerima francuske tvrtke Allegorithmic, koristeći Unreal Engine 4 kompanije Epic Games. Pilot program trebao bi završiti u kolovozu ove godine.