RADIONICA

Kako Zemlja može stvarati softver? E pa može

08.05.2015 u 12:13

Bionic
Reading

U Zagrebu će sredinom lipnja gostovati britanski umjetnik koji istražuje poveznice između geofizičkih fenomena, softvera i ljudske psihe. Naučit ćete konstruirati rukavicu sa senzorom za mjerenje popratnih audio signala iz Zemlje i još štošta

Radionica 'Earth code/Earth voice' britanskog intermedijskog umjetnika Martina Howsea bit će održana 13. i 14. lipnja u Radioninom laboratoriju na adresi Kruge 48/2 u Zagrebu, u sklopu godišnjeg programa 'Nove elektroničke koncepcije'.

Radionica traži odgovore na pitanja kao što su 'Kako Zemlja može kroz proces doći u iskušenje da stvara softver?', 'Koji signali mogu biti prenijeti iz Zemlje, korištenjem njene bio-kemijske i geofizičke 'opreme', otkrivajući skrivene procese te na koji način ti signali mogu biti izloženi i konvertirani u čisti kod?' i 'Na koji način je moguće prekodirati dobivene podatke iz Zemlje?'


Moći ćete naučiti kako mjeriti i napraviti audiobilne i vidljive telurične (od latinskog tellus - hrv. Zemlja, zemaljske, terestijalne) struje koje teku kroz Zemlju, konstruirati rukavicu sa senzorom za mjerenje popratnih audio signala iz Zemlje, izraditi antenu/radio za mjerenje električne energije iz zemljane baterije, dozvoliti crvima da skladaju poeziju i slušati konstruirane glasove Zemlje.

Kroz niz vođenih eksperimentalnih aktivnosti, dvodnevna radionica zemljanog kodiranja aktivno istražuje veze između suvremene tehnologije i Zemlje, pokušavajući definirati novu formu land arta.

Drugi dan radionice rezerviran je za neumreženi laboratorij u prirodi, gdje ćete nastaviti s eksperimentima započetim prvoga dana i raspravljati o implikacijama i mogućnostima zemljanog kodiranja.

Britanski intermedijski umjetnik, programer, pisac i performer Martin Howse okupiran je umjetničkim istraživanjima koji povezuju geofizičke fenomene, softver i ljudsku psihu, predlažući povratak animizmu unutar kritičke zloupotrebe znanstvene tehnologije.

Njegov posljednji projekt 'Earthboot' pokreće računalo kroz elektricitet iz Zemlje te na taj način kodira računalo s rezultatima na monitoru koji su prava glitch art djela.

Posljednjih desetak godina surađuje s mnogim otvorenim laboratorijima na nizu projekata te izvodi, objavljuje, podučava i izlaže u cijelom svijetu.

Više:Radiona