PRVA POMOĆ

Kako zaštititi svoj pametni telefon

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 07.03.2011 11:40
  • Objavljeno 07.03.2011 u 11:40
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pametni telefoni su prilično skupi uređaji s jednom vrlo ranjivom točkom – zaslonom. Pogledajte koje korake možete poduzeti da što bolje zaštitite svoj telefon od mehaničkih oštećenja

Pametni telefoni danas su iznimno sposobni uređaji, ali su njihove sposobnosti došle uz određenu cijenu. Za početak iznimno su skupi, a u isto vrijeme su dosta teški i zbog velikog zaslona osjetljivi na oštećenja uzrokovana padovima i udarcima. Uređaj za koji ste potrošili dobar dio mjesečne zarade i vjerojatno se vezali na godinu do dvije za svog mobilnog operatera morao bi potrajati barem godinu ili dvije stoga bi ga bilo pametno zaštiti od nesreća koliko god je to moguće.

Apple

Apple

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Težina pametnih telefona kombinirana s velikom staklenom površinom gotovo će sigurno završiti skupim servisom u slučaju pada, no tu ima pomoći. Dodatna kućišta koja umanjuju štetu pri nezgodnim padovima itekako imaju smisla. Najveća industrija kućišta stvorena je oko Appleova pametna telefona iPhone. Četvrto izdanje iPhonea je zbog ranih problema s antenom i signalom dobilo tzv. kućišta bumper. Radi se o silikonskom ili plastičnom okviru koji obuhvati telefon i ostavi zaslon i stražnju plohu slobodnima. Osim što poboljšava prijam signala, ovo kućište donekle štiti i telefon pri padovima. Guma, plastika ili silikon će donekle amortizirati udarac prilikom pada, a kućište neće dopustiti direktan kontakt zaslona s grubom površinom. Ovo kućište će se svidjeti minimalistima koji ne vole svoje uređaje oblačiti u debele zaštitne slojeve u kojima potpuno gube svoju formu.

OtterBox

OtterBox

Izvor: Promo fotografije / Autor: OtterBox

Nešto veći stupanj zaštite pružit će kućišta koja kombiniraju silikon i tvrdu plastiku. Silikonski omotači mobilnih telefona pružaju odlično trenje prilikom njegova držanja i smanjuju mogućnost ispadanja iz ruke, ali isto tako otežavaju spremanje telefona u džep. Kombinacija silikona i tvrde plastike pružit će još veću zaštitu, kućište će trajati dulje i bit će lakše manipulirati telefonom. Odličan je primjer takvog kućišta Otterboxova serija Commuter koja se izrađuje za iPhone 3, iPhone 3GS i iPhone 4, ali postoji i za Droid 2, HTC Desire, uređaje Motorola Atrix i mnoge druge pametne telefone.

Case Mate

Case Mate

Izvor: Promo fotografije / Autor: Case Mate

Tko želi ultimativnu zaštitu svog pametnog telefona, odabrat će nešto napravljeno od naprednih materijala kao što je, primjerice, Case-Mateov Carbon Fiber Case za iPhone 4. Kućište je izrađeno od kombinacije ugljičnih vlakana i kože što će zasigurno zaštiti iPhone koji se nalazi u njemu, ali je u isto vrijeme to i vrlo skupa kombinacija. Do sada ju je koristio Porsche u opremanju svojih automobila i Vertu pri izradi dodataka za svoje superskupe mobilne telefone.

Minimalisti će svoj telefon zaštiti barem folijom za zaslon. U slučaju pada na neku tvrđu površinu, ogrepst će se folija, a ne ekran. Svako od ovih spomenutih kućišta može se i trebalo bi se dopuniti zaštitnom folijom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!