ZGODNE IDEJE

Kako vam NFC može olakšati život

26.09.2013 u 08:52

Bionic
Reading

NFC tehnologija može olakšati neke radnje koje bi nam inače bile komplicirane za ponavljanje nekoliko puta dnevno, poput promjena postavki na pametnom telefonu

NFC (Near Field Communication) relativno je nova mogućnost koja bi nam u budućnosti trebala promijeniti živote.

Vlasnici novijih modela pametnih telefona s Androidom već su osjetili prednosti NFC-a kroz bežično punjenje ili razmjenu datoteka. Često ga se veže uz modele beskontaktnog plaćanja. No NFC može mnogo više.

Lifehacker je istražio što točno NFC može danas i kako nam korištenje te još uvijek nove tehnologije može pomoći u obavljanju svakodnevnih zadataka.

Za obavljanje tih zadataka trebat će vam privjesci ili naljepnice s NFC-om koje možete relativno jeftino kupiti putem interneta. Primjerice, Tags for Android prodaje paket od 12 komada po cijeni od otprilike 20 dolara (112 kuna).

Uključite računalo čim uđete u stan

Bez obzira na to koliko vaše računalo bilo brzo, često nam, i tih minutu-dvije koliko mu je potrebno da se uključi i sustav podigne, može izgledati kao da traje godinama.

Korisnik Reddita pod nadimkom Captainmathmo u detalje je opisao kako podesiti računalo i pametni telefon tako da se računalo pali čim se pametnim telefonom prijeđe preko NFC privjeska koji on drži blizu ulaznih vrata.

Ovisno o računalu koje posjedujete, ono može biti spremno za rad i prije no što skinete cipele i odložite ključeve na stol.

Uključite WI-Fi tethering

Pametni telefoni podržavaju mogućnost dijeljenja podatkovne veze putem bežične mreže. I iako samo uključivanje Wi-Fi tetheringa zahtijeva tek nekoliko poteza po postavkama pametnog telefona, upotrijebite li NFC privjesak ili naljepnicu uštedjet ćete nešto vremena.

Jednostavno odaberite NFC naljepnicu, s Google Playa preuzmite NFC Task Launcher i napravite naredbu koja će kad sljedeći put dotaknete pametnim telefonom NFC naljepnicu aktivirati Wi-Fi tethering. Aplikacija je izuzetno jednostavna za korištenje i osim Wi-Fija pomoću nje možete uključivati i isključivati Bluetooth, zvuk, društvene mreže, ali i alarme na svom pametnom telefonu.

Podijelite lozinke za Wi-Fi s gostima

Ukoliko vaš ured ima bežičnu mrežu predviđenu za goste ili želite omogućiti svojim prijateljima da se spajaju na vašu bežičnu mrežu dok su kod vas u posjetu, možete im dati dugačku lozinku koju inače koristite. Ili im možete jednostavno dati da svojim telefonom dotaknu NFC privjesak.

Upotrijebite već spomenuti NFC Task Launcher kako biste programirali NFC privjesak za dijeljenje vaše lozinke i prijateljima omogućili spajanje na vašu bežičnu mrežu.

Prebacite telefon u postavke za vožnju

Iskoristite NFC privjesak ili naljepnicu u automobilu kako bi vaš telefon automatski uključio navigaciju ili aplikaciju za reprodukciju glazbe.

Uz NFC Task Launchera isprogramirajte NFC privjesak i stavite ga u držač za pametni telefon i na mjesto na koje obično odlažete telefon dok vozite. Čim telefon dotakne NFC privjesak prebacit će se u postavke za vožnju.

Podijelite kontakte

U 21. stoljeću papirnate posjetnice postaju stvar prošlosti. Pametni telefoni omogućili su nam da svoje kontakte dijelimo putem Bluetootha, bežične mreže ili NFC-a.

I dok većini nije problem povući prstom po ekranu nekoliko puta i poslati drugoj osobi svoju elektronsku posjetnicu, u nekim je slučajevima zgodnije jednostavno pružiti NFC privjesak u koji ste već upisali svoje podatke.

U SAD-u se nudi mogućnost i ubacivanja NFC čipa u klasične papirnate posjetnice kako biste dodali dodatnu dimenziju dijeljenju kontakata.