TEHNO SAVJETI

Kako ubrzati videoigre na Androidu? Isprobajte ove trikove

04.04.2021 u 08:13

Bionic
Reading

Videoigre iz dana u dan postaju sve složenije. Kako bi im doskočili, brojni proizvođači proizvode telefone sa softverskim rješenjima koja rasterećuju resurse i preusmjeravaju ih u igru. Na sreću, tu je još nekoliko trikova koje možete isprobati

Jeste li znali da možete promijeniti postavke uređaja s Androidom i time ubrzati videoigre? Ovo su neke od jednostavnih promjena uz čiju ćete pomoć u omiljene igre ubaciti još pokoju sličicu u sekundi.

Promijenite brzinu osvježenja ekrana

Što je brža frekvencija osvježenja, igre će se lakše igrati. Mnogi Androidi, uključujući flagshipe iz Samsunga i OnePlusa - dozvoljavaju mijenjanje brzine osvježenja zaslona. Ako prebacite postavku na najviše što mobitel može isporučiti, dobit ćete bolje i glađe iskustvo gejmanja, objašnjava Makeuseof.

Prvo što želite napraviti je otvoriti postavke uređaja i pronaći one vezane uz zaslon. Birajte napredne funkcije, odnosno Advanced, i nakon toga pritisnite na brzinu osvježenja, odnosno Refresh rate. Pronađite najvišu frekvenciju i izaberite ju.

Prebacite se na brzu internetsku vezu

Ako igrate igre koje traže internetsku vezu, brzina interneta mogla bi utjecati na performanse zato što one stalno šalju i primaju podatke. Ako je vaša internetska veza slaba, prijenos traje dulje i vaše igre sporije rade.

Osigurajte, prema tome, to da vaš uređaj ima što bolju vezu tijekom igranja videoigara. Idealno bi bilo da se spojite na Wi-Fi. Ako on nije dostupan, predlažemo 4G ili (ako se možete spojiti) 5G vezu.

Uključite stavku 'Force 4x'

Neki Androidi dolaze s opcijom Force 4x koja dramatično uljepšava igre. Značajka, podsjećamo, dolazi isključena na većini uređaja s obzirom na to da iznimno brzo prazni bateriju. Ako vam nije pretjerano važno koliko postotaka imate ili ako ste spojeni na punjač, Force 4x definitivno treba uključiti.

Uđite u postavke i pritisnite na About te birajte broj verzije (Build) sedam puta. Vaš telefon će nakon toga zaključiti da razvijate naslove, odnosno da ste programer. Vratite se na glavne postavke i birajte System > Developer options i uključite 4x MSAA.

Obrišite nepotrebne programe i datoteke

Što više podataka imate na smartfonu, to je on sporiji. Ako na uređaju imate veliku količinu podataka koje više ne koristite, trebali biste ih se riješiti kako biste poboljšali performanse uređaja, a samim time iskustvo gejminga. Na uređaju se nalazi sve od ostatka deinstaliranih aplikacija i starih medijskih datoteka do neiskorištenih dokumenata, a velik broj Androida dolazi s opcijom pronalaženja neiskorištenih podataka i njihove sigurne deinstalacije.

Da biste im pristupili, uđite u Settings > Storage > Free Up Space i birajte aplikacije koje više ne koristite. Nakon toga pritisnite na Free Up u donjem desnom dijelu zaslona.

Koristite Game Booster

Uz hrpu novih igara i još veći broj novih igrača na Androidu, samo je bilo pitanje kada će doći aplikacije koje ubrzavaju gejming.

Aplikacije za ubrzavanje igara mijenjaju način rada uređaja i gase nepotrebne rutine kako bi iz smartfona izvukle apsolutni maksimum, a kao bonus gase podsjetnike da vam ne bi smetali dok igrate.

Overclockajte procesor

Konačno, ako se osjećate odvažno i tražite konkretnije rješenje, tu je uvijek mogućnost overclockanja procesora i izvlačenja više snage po cijenu baterije.

Overclocking CPU-a na Androidu nije ništa novo i moguć je na skoro svim uređajima. Vodite računa o tome da ćete morati rootati uređaj prije overclockinga. Ako ne znate na što mislimo, možda je bolja ideja da se ne primate ovog poteza osim ako ste, naravno, spremni na potencijalna oštećenja ili možda i zaglavljen uređaj.

Za overclocking Androida trebat će vam instalacija posebnog kernela. Nakon toga možete iskoristiti aplikaciju poput popularnog Franco Kernel Managera za overclocking procesora. Vodite računa o tome da će zahvaljujući tome uređaj raditi brže, ali da će se također brže zagrijavati. S druge ćete strane, doduše, ubrzati rad smartfona, kao i igara koje pokrećete na njemu.