zaštita podataka

Kako spriječiti krađu identiteta: Policija objavila nekoliko savjeta

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 28.01.2021 12:58
  • Objavljeno 28.01.2021 u 12:58
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: IGOR STEVANOVIC / Sciencephoto / Profimedia

Ravnateljstvo policije pozvalo je građane na Europski dan zaštite osobnih podatka da s osobnim podacima postupaju pažljivo, posebice na internetu gdje se u vrijeme koronavirusa svakodnevno prikupljaju i objavljuju podaci pojedinaca u razne svrhe, često nesavjesno i bez dovoljne kontrole. Jedan od najčešćih oblika zlouporabe osobnih podataka su prijevare prilikom koje počinitelji sklapaju lažne ugovore s teleoperaterom na ime žrtve od koje ukradu identitet

Na tu pošast modernog doba Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je u spotu "Što se dogodilo supružnicima Zlati i Zlatku?" koje je izradilo u suradnji sa Agencijom za zaštitu osobnih podataka i zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti.

U njemu se prikazuju problemi bračnog para Zlate i Zlatka uzrokovani zlouporabom osobnih podataka putem čestog oblika zlouporabe osobnih podataka - prijevare u svrhu sklapanja lažnih ugovora (tzv. krađa identiteta) s teleoperaterom radi pribavljanja broja i mobilnog uređaja, a teret dugovanja pada na štetu osobe čiji su osobni podaci stečeni na protupravan način.

Europski dan zaštite osobnih podataka obilježava se odlukom Vijeća Europe iz 2006. godine, 28. siječnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti i načinima zaštite osobnih podataka, izvijestila je policija, pozivajući građane da s osobnim podacima postupaju s osobitom pažnjom, odgovorno i savjesno te da ih ne ustupajte nepoznatim osobama, naročito ne putem interneta.

Građanima savjetuju da osobne dokumente i podatke ne dajte nikome prije nego se uvjere da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi, primjerice djelatnici plinare, HEP-a, dimnjačari, policajci.

Uz to savjetuju im da zatraže na uvid službene iskaznice i neki drugi dokument radi usporedbe podataka te da telefonom kod nadležne službe provjere jesu li te osobe njihovi zaposlenici. Također da ne potpisuju dokumente ako nisu sigurni u njihov sadržaj te da prije bacanja starih dokumenata, računa i drugih materijala s osobnim podacima te podatke učine nečitljivima.

U policiji podsjećaju i da je jeku sve veće digitalizacije i razvoja novih tehnologija koje prikupljaju osobne podatke korisnika raznih online platformi i aplikacija Vijeće Europe pripremilo dokument pod nazivom "Smjernice za umjetnu inteligenciju i zaštitu podataka".

Građane, zakonodavce, proizvođače i pružatelje usluga savjetuju kako zaštititi osobne podatke, u kojim slučajevima ih davati drugim osobama, a donose i smjernice koje bi proizvođači i pružatelji usluga trebali slijediti da aplikacije umjetne inteligencije ne bi narušavale ljudsko dostojanstvo i ljudska prava i temeljne slobode svakog pojedinca, posebno u pogledu prava na zaštitu podataka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!