APLIKACIJE VS. HARDVER

Kako promijeniti funkcije tipaka na Androidu

11.10.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Brojni su razlozi zašto bi netko želio promijeniti funkcije tipaka na svom Androidu - od toga da je svoj stari Android pretvorio u daljinski upravljač ili digitalnu kameru pa do toga da su mu tipke jednostavno prestale raditi

Ljepota Androida kao operativnog sustava je u činjenici da ga se može prilagoditi potrebama svakog korisnika, bilo da se radi o promjenama u samom operativnom sustavu, bilo doradi pomoću specijaliziranih aplikacija.

Tako posebne aplikacije omogućavaju korisnicima pametnih telefona s Androidom da svojim potrebama prilagode i funkcije hardverskih tipki na kućištu njihovog uređaja.

Lifehacker je pronašao nekoliko načina na koje možete promijeniti tvorničke postavke i prilagoditi uređaj svojim potrebama.

ButtonRemapperom do novih mogućnosti

ButtonRemapper je aplikacija koja mijenja postavke tipki na uređaju te omogućava korisniku da im pridoda nove zadatke.

No da biste mogli instalirati i iskoristiti mogućnosti ButtonRemappera, morate prvo rootati uređaj.

Ukoliko vam je uređaj već rootan, dovoljno je instalirati ButtonRemapper i podesiti ga tako da jednim pritiskom na tipku Home odmah uključujete fotoaparat.

Možete odrediti i želite li da pritiskom na tipku odmah aktivirate određenu aplikaciju, bez potrebe za otključavanjem uređaja, ili ipak želite prvo otključati, a potom uključiti aplikaciju.

Prednost je ButtonRemappera to što se pojavio gotovo kad i Android pa će funkcionirati i na starijim uređajima koje ste možda pretvorili u daljinski upravljač za televizor.

Koliko god ova aplikacija izvrsno funkcionirala na starijim uređajima koji imaju fizičke tipke, toliko neće funkcionirati na novim uređajima koji umjesto tipki koriste softverske gumbe.

Promijenite već određene postavke

Ako ste zadovoljni opcijama do kojih možete doći pritiskom na neku od tipaka, ali ipak želite promijeniti to koja se aplikacija pokreće, isprobajte Home2 Shortcut.

Kao što mu ime govori, Home2 Shortcut namijenjen je mijenjanju mogućnosti tipke Home, ali i svih ostalih.

Nakon što ga instalirate, a za to nije potrebno rootanje uređaja, nudi vam različite mogućnosti. Tako možete odabrati koja će se aplikacija pokrenuti kad dva puta brzo kliknete na Home ili koju aplikaciju pokreće kombinacija tipaka Home i Search.

Spas ako tipke ne rade

Ako su vam tipke na uređaju već toliko izlizane da morate sve jače pritiskati kako bi izvršile naredbu, pomoći vam može Button Savior.

Nakon što instalirate Button Savior na svoj rootani uređaj sve hardverske tipke možete preusmjeriti na virtualne softverske tipke na ekranu.

Možete postaviti 'gumb' za gašenje uređaja, ulazak u meni, povratak na početni ekran ili pokretanje neke aplikacije. Virtualni 'gumbi' mogu se smjestiti uz desni ili gornji rub ekrana, a ako ih trenutno ne trebate, možete ih 'sakriti'.

Button Savior ne postavlja ograničenja na broj 'gumba' na ekranu, ali imajte na umu da će oni biti sitniji ukoliko ih bude više.

Ovo je izvrsno rješenje ukoliko ste kupili novi uređaj, a želite iskoristiti stari kao daljinski upravljač za multimedijske uređaje ili digitalnu kameru ili su vam fizičke tipke na uređaju prestale raditi.