OPASNIJI OD KATRINE?

Kako je Sandy postao monstrum povijesnih razmjera?

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 29.10.2012 11:49
  • Objavljeno 29.10.2012 u 11:49
Sandy uragan

Sandy uragan

Izvor: Reuters / Autor: Carlo Allegri

Posljedice naleta monstruozno velikog uragana Sandy – snažne vjetrove, obilne kiše, snijeg, plimne valove, razaranja i prekide opskrbe strujom - u narednih bi nekoliko dana moglo osjetiti 60-ak milijuna Amerikanaca, upozoravaju stručnjaci

Kako je nastala tako golema oluja koju su neki prema legendarnom Frankensteinu spisateljice Mary Shelley nazvali Frankenstorm?

Sandy je iz tropskih područja duž istočne obale prema sjeveru krenuo kao uobičajeni kasnoljetni uragan. Barijera visokog tlaka zraka sa središtem na Grenlandu blokirala je njegovo kretanje oceanom i skrenula ga na zapad prema kopnu. Njegovu razornu moć dodatno su ojačale hladna fronta koja se kreće sa zapada, udar arktičkog zraka sa sjevera i pun mjesec koji je izazvao visoku plimu.

Sve te okolnosti zajedno stvorile su monstruma čiji bi se bijes mogao osjetiti na području većem od 1.300 km. Prognostičari najavljuju da bi nekim krajevima mogao donijeti 30-ak cm kiše, drugima 60-ak cm snijega te postojane vjetrove brzine od 80 km na sat. No znanstvenike najviše brinu poplave koje obično odnose više života nego vjetrovi.

Eduardo Munoz

Eduardo Munoz

Izvor: Reuters / Autor: Eduardo Munoz

Stanovnici napuštaju New York

'Njegova je moć veća od zbroja svih sastavnih dijelova zajedno', rekao je prognostičar Louis Uccellini iz agencije National Oceanic and Atmospheric Administration i dodao: 'Dok jača i vraća se prema obali, oluja će se u ponedjeljak i utorak proširiti sve od Ohio Valleyja preko Karoline do Nove Engleske i juga Kanade. Bit će to stvarno prostran olujni sustav.'

Uccellini kaže da će Sandy vjerojatno biti veći i snažniji od tzv. savršene oluje koja je 1991. pogodila Novu Englesku. Najveće posljedice mogle bi se osjetiti u New Yorku, kojem prijeti poplava u podzemnoj željeznici.

Na skali ukupne kinetičke energije od 0 do 6, predviđa se da će dosegnuti 5,8, što ga svrstava rame uz rame s Katrinom. No njegovi će vjetrovi imati manju snagu jer će biti rašireni po znatno većem području.

Prema Uccelliniju, očekuje se da će tlak zraka u središtu uragana pasti do rekordno niskih razina kakve su zabilježene tijekom oluje koja je 1938. poharala Long Island i Novu Englesku te odnijela oko 800 života.

U ugroženim područjima danas je otkazano oko 3.000 letova zrakoplova, a u New Yorku još je u nedjelju u 19 sati po lokalnom vremenu prekinuto prometovanje autobusa i podzemnih željeznica. Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg objavio je da će iz najnižih dijelova grada biti evakuirano oko 375.000 ljudi. Police mnogih trgovina opustjele su jer su ljudi požurili kupiti zalihe hrane i vode.

Potisnuo izbore u drugi plan

U Washingtonu će vladini uredi u ponedjeljak biti zatvoreni za javnost. Bijela kuća je objavila da Agencija za izvanredna stanja priprema dostavu vode, hrane, deka i drugih potrepština državama koje će se naći na Sandyjevom putu.

Predsjednik Barack Obama poručio je guvernerima i gradonačelnicima da će im biti na raspolaganju u svakom pogledu. 'Nećemo se opterećivati mnoštvom pravila', obećao je.

Sandy je odvratio pozornost Amerikanaca od predsjedničke kampanje, a očekuje se da bi rano glasovanje moglo biti osujećeno. Izbori u SAD-u održat će se za više od tjedan dana, međutim neke savezne države svojim građanima omogućuju ranije glasovanje. Maryland je u ponedjeljak otkazao rano glasovanje, a Obama je odgodio predizborne skupove u Virginiji i Coloradu. Isto je učinio njegov protukandidat Mitt Romney jučer u Virginiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi