TVRDOGLAVOST

Kako izvući USB kad Windowsi kažu: Ne može!

27.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Neispravno izvlačenje USB memorije iz računala može ne samo oštetiti dokumente na USB-u, već izazvati i ozbiljne probleme na samom računalu. Što napraviti kad Windowsi jednostavno ne žele 'pustiti' USB?

USB memorija odnosno prijenosna memorija već je godinama neizostavan dio računalne opreme. Gotovo da je u potpunosti zamijenila CD-ove i DVD-ove, što zbog svog kapaciteta, što zbog veličine, a dijelom je tu odgovorna i činjenica da ga je puno jednostavnije koristiti.

U većini slučajeva primjena je jednostavna. Gurnete USB memoriju u USB utor na računalu i spremni ste za rad.

No kad je potrebno izvući USB memoriju iz računala može doći do problema.

Od samog početka upozoravalo se korisnike da ne izvlače USB prije no što ga otpoje softverski u Windowsima odnosno na Macu.

Naglo izvlačenje može ne samo naštetiti dokumentima na USB-u, već može doći i do problema na samom računalu.

Ali koliko god se korisnici trudili prvo 'otpojiti' USB u operativnom sustavu i potom ga fizički ukloniti, u pojedinim slučajevima može doći do problema.

'Netko ga još koristi'

Windowsi su poznati po tome da korisnike s vremena na vrijeme, prilikom otpajanja USB-a, obavijeste o tome da neka aplikacija još uvijek koristi taj USB.

Međutim, ne žele otkriti koja je aplikacija u pitanju niti koliko će dugo to trajati.

Nestrpljiviji korisnici jednostavno će izvući USB iz računala i nadati se najboljem.

Oni kojima su podaci na USB-u veoma bitni ipak će ići korak po korak.

Jedan od načina je ugasiti aplikaciju koja još uvijek koristi USB. Trebalo bi ugasiti sve prozore u kojima je otvoren Windows Explorer i sve aplikacije koje su korištene za dotične dokumente koji su na USB-u.

Ukoliko Windowsi ni nakon toga 'ne puštaju' USB, možete pokušati 'prevariti' same Windowse odlogiravanjem i ponovnim ulogiravanjem u račun.

To je brz i jednostavan način da prekinete procese koji eventualno još rade na vašem USB-u.

Ako ni to ne pomaže, potrebno je poduzeti drastične mjere i ugasiti računalo. Ne pomaže ni restartanje ni hibernacija? Jednostavno ugasite računalo i potom izvucite USB iz utora.