PRVA POMOĆ

Kako fotografirati kroz staklo

  • Autor: Goran Maravić
  • Zadnja izmjena 19.12.2008 11:12
  • Objavljeno 17.12.2008 u 14:15
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Staklena površina često se nađe između fotografa i prekrasnog motiva, no to nije razlog za odustajanje od fotografiranja. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da snimite sjajne fotke čak i kroz staklo

Predivan pogled s visokog nebodera, zanimljivost viđena kroz prozor autobusa ili impresivan vidik iz zrakoplova imaju jednu zajedničku stvar, a to je da se između gledaoca i njegovog objekta interesa nalazi staklo ili neka druga prozirna površina sličnih karakteristika. Bilježenje tog motiva fotoaparatom često završava neslavno, pa nudimo nekoliko savjeta kako povećati izglede da će fotografija ispasti što bolja.

1. Pronađite čist dio stakla ili ga sami očistite ako je umrljano samo iznutra.

2. Prislonite objektiv fotoaparata uz staklo i prekrijte rukama moguće pukotine kroz koje dopire svjetlo iz unutrašnjosti zatvorenog prostora. U slučaju da fotografirate iz autobusa, automobila ili zrakoplova, objektiv ne biste trebali prisloniti na staklo zbog vibracija koje mogu utjecati na oštrinu fotografije. Tada ga treba staviti što je bliže moguće staklu bez dodirivanja i opet rukama zakloniti prostor koji može propustiti svjetlo.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


3. Svakako isključite bljeskalicu, one su potpuno beskorisne kod fotografiranja kroz prozirne površine, jer će se bljesak odbiti od njih i na fotografiji neće biti zabilježeno apsolutno ništa doli bljeska. U slučaju da se radi o uvjetima s malo svjetla samo staklo može biti naslon za što mirniju ruku prilikom dužih ekspozicija.

4. Ako je to moguće na vašem fotoaparatu, isključite automatski fokus i sami izoštrite sliku. U slučaju da se nalazite u vozilu koje se kreće skratite ekspoziciju, a povećajte ISO osjetljivost ili otvor blende.

5. Upotrijebite polarizirajući filter. Nažalost, ovaj lijek neće uvijek upaliti jer moderne staklene ili prozirne plastične površine, pogotovo prozori zrakoplova, imaju posebne premaze koji anuliraju efekt polarizirajućeg filtera. Svakako probajte i odmah pogledajte rezultat. Bez obzira na rezultat, pokušajte napraviti i nekoliko fotografija bez filtera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi