KORISNO

Kako doznati nečiju adresu e-pošte?

06.03.2017 u 06:52

Bionic
Reading

U digitalnom dobu u kojem živimo lako je naći osobu koju trebamo. Utipkajte 'Ivan' u Facebookovu tražilicu, recimo, i imate prilično dobre izglede pronaći nekog tog imena s kim ste išli u školu ili radili zajedno prije nekoliko godina. S e-poštom nije tako lako

U digitalnom dobu u kojem živimo lako je naći osobu koju trebamo. Utipkajte 'Ivan' u Facebookovu tražilicu, recimo, i imate prilično dobre izglede pronaći nekog tog imena s kim ste išli u školu ili radili zajedno prije nekoliko godina.

S adresama e-pošte nije tako jednostavno. Pogledajmo nekoliko načina kako doći do adrese koju ne znate.

Pitajte za adresu

Zvuči očito, ali često je to najjednostavniji način kako doći do e-mail adrese. Poznajete osobu čiju adresu trebate? Ako ste u prilici, pošaljite im SMS, kontaktirajte ih na Facebooku, Twitteru, Linkedinu ili nekoj drugoj društvenoj mreži. Obratite se za pomoć zajedničkom prijatelju ili poznanici.

Asking Girls For Their Email Address - Social Freedom Exercise Izvor: Društvene mreže / Autor: Introverted Asian

Provjerite društvene medije

Zavirite li u njihov korisnički profil, sasvim je moguće kako ćete među podacima pronaći i e-mail adresu. Na Facebooku postoji čak i zasebno dugme Ask for [ime osobe]'s email adress kojim možete izravno zatražiti adresu e-pošte.

Guglajte

Idući korak je korištenje Googleove tražilice. Unesite ime i prezime osobe koju tražite. Možda ima web stranicu ili profil na stranici tvrtke za koju radi. Što su ime i prezime rjeđi, to su vam izgledi za uspjeh veći. Ako osnovna pretraga ne poluči rezultat, pokušajte dodati više informacija u upit: recimo, naziv poslodavca, grad u kojem žive...

How to find anyone's email address or Phone Numbers: Ultimate Guide Webinar Izvor: Društvene mreže / Autor: Social Talent

Upotrijebite Hunter…

Hunter.io je web alat koji bi mogao biti koristan u potrazi za e-mail adresom ako je vezana uz neku tvrtku. Besplatno možete obaviti do 150 pretraga mjesečno. Izlistat će izvore rezultata pretrage, kao i detektirati format e-mail adrese za tu tvrtku, što će vam olakšati pretragu čak i ako ta osoba nije među rezultatima pretrage.

…i ne gubite vrijeme na spamere

Postoji hrpa web odredišta koja će vam ponuditi pomoć u potrazi za nekom osobom (kao što su, recimo, Spock, Spokeo ili Intelius). Na žalost, većinom su beskorisna, a moguće je i kako će vam pokušati naplatiti za beskorisne informacije.

Upotrijebite proširenja za web preglednik

Postoje proširenja (ekstenzije) za Chrome pomoću kojih možete pronaći nekog, kao što je recimo eToggler koji pretražuje korisničke profile na Linkedinu. Nakon što ga instalirate, otvorite Linkedin i počnite listati. Ponudit će vam mali prozor u donjem desnom kutu s opcijom Add to eToggler. Kad ju aktivirate, povući će podatke o osobi čiji profil gledate. Uz malo sreće tu će biti i adresa e-pošte.

Možete obaviti 300 pretraga mjesečno besplatno ako ste spremni izraditi besplatni korisnički račun. Budite ipak oprezni jer to web odredište nije naročito obzirno kad je računalna sigurnost u pitanju.

eToggler.com - Find anyone's email address on Linkedin Izvor: Društvene mreže / Autor: eToggler

Pokušajte pogoditi

Ovisno o tome koliko dobro poznajete osobu koju pokušavate naći, možete se probati domisliti kako bi im e-adresa mogla glasiti. Prvi korak je, naravno, imeprezime@domena.com ili nešto tome slično. Ako to ne upali, pokušajte s nadimkom, kućnim ljubimcem omiljenim likom iz knjige ili filma, jelom...

Kad šaljete e-poštu tako naslijepo, napišite poruku u kojoj ćete objasniti koga tražite i kako mislite da bi ovo mogla biti prava adresa. Ukoliko nije, ispričajte se što smetate.

Reverse Email Lookup: How to Guess An Email Address Izvor: Društvene mreže / Autor: Alex Berman

Povjerite potragu drugima

Ako sve drugo ne upali, pokušajte s grupom na Googleu soc.net-people, koja je posvećena upravo potrazi za adresama e-pošte. Opskrbite tragače sa svim podacima kojima raspolažete. Ne očekujte puno - ovo je ipak mjera za kraj puta.

Više: Make Use Of