UPUTE ZA SLUŽBENO MJERENJE

Kako će funkcionirati Hakometar?

17.10.2012 u 12:31

Bionic
Reading

HAKOM je objavio više pojedinosti o svom budućem alatu za službeno mjerenje brzine vaše kućne ili uredske internetske veze. Evo kako bi to trebalo ići

Da biste mogli koristiti Hakometar, vaše računalo morat će biti povezano žičnom vezom s modemom operatora. Morat ćete isključiti sve ostale uređaje u lokalnoj mreži, ako ih imate. Isto vrijedi i za bežične i VPN veze te sve korisničke aplikacije, osim samog Hakometra.

Mjerenje ćete obaviti tako što ćete pokrenuti alat na računalu sedam puta u roku od deset dana (a najviše jednom dnevno) u razdoblju od 19 do 23 sata.

Sve to trebate napraviti da biste bili sigurni da će aplikacija izmjeriti pravu brzinu internetske veze.

Aplikacija će prvo prikupiti podatke o pretplatniku-korisniku usluge, o računalu s kojeg se provode mjerenja i okruženju u kojem se računalo nalazi u vrijeme provođenja mjerenja.

Zatim će se obaviti mjerenja dostupnosti i dohvatljivosti podataka na referentnom poslužitelju (maksimalna brzina od korisnika do referentne točke smještene u Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži - CARNet-u) te sadržaja na internetu.

To će učiniti tako što će uspostaviti velik broj usporednih veza i preuzeti veće količine sadržaja koristeći protokole prijenosne razine TCP (HTTP i/ili FTP) i UDP (internetske radiopostaje, audio/video prijenos) prema unaprijed određenim ili nasumično odabranim adresama.

U oba će se slučaja računati ostvarena brzina prijenosa podataka, pri čemu prvo mjerenje služi isključivo kao referenca u provjeri rezultata (s obzirom na mogućnost operatora da utječu na rezultate osiguravanjem brže veze i kvalitetnijeg odziva prema CARNet-ovoj mreži), a drugo mjerenje predstavlja mjerodavnu procjenu ostvarene brzine i kvalitete usluge.

Rad same aplikacije, kao i točne specifikacije podataka koje prikuplja, uskoro će se detaljnije objasniti u tehničkom rješenju koje će biti objavljeno na HAKOM-ovim internetskim stranicama.

Hakometar je izrađen u suradnji s CARNet-om, a aplikaciju ćete od 5. studenog moći besplatno preuzeti s HAKOM-ovih internetskih stranica

Mjerenja tim certificiranim alatom će tako krajnjim korisnicima moći poslužiti kao dokaz u postupku rješavanja prigovora na pruženu brzinu širokopojasnog pristupa internetu. Sve što treba napraviti jest pokrenuti alat na računalu sedam puta u roku od deset dana (a najviše jednom dnevno) u razdoblju od 19 do 23 sata.

Naime, HAKOM je operatorima javnih komunikacijskih usluga u nepokretnim mrežama, kroz Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (PDF), propisao da brzine širokopojasnog pristupa internetu moraju ugovarati i oglašavati navodeći i minimalnu brzinu pristupa u odnosu na maksimalnu (oglašavanu) brzinu.

Tako za pakete do 10Mbit/s brzina u satima najvećeg (najgušćeg) internetskog prometa (od 19 do 23 sati) ne smije pasti ispod 50 posto maksimalne (oglašavane) brzine ili ispod maksimalne brzine prethodno nižeg maloprodajnog paketa.

Za pakete iznad 10Mbit/s vrijednost ne smije biti niža od 70 posto ugovorene brzine ili ispod maksimalne brzine prethodno nižeg maloprodajnog paketa.