UPOZNAJTE KATSUS.ORG

Jeste li spremni za domaći Facebook za vjernike?

17.03.2014 u 13:40

Bionic
Reading

Samci u Hrvatskoj uskoro će na novi način upoznavati budućeg bračnog partnera. Zagrebačka tvrtka Katsus surađuje s europskom katoličkom internetskom zajednicom kako bi povezali što više katoličkih samaca

Ideja o online katoličkoj zajednici za upoznavanje partnera začeta je prije desetak godina u Austriji i otada se neprestano širi, zahvaljujući sve većem broju katolika koji traže partnera s kojim će zasnovati obitelj.

Hrvatska je u tom smislu prepoznata kao plodno tlo – zemlja snažnog katoličkog profila i obiteljskih vrijednosti u kojoj je svaki peti Hrvat stariji od 30 godina neoženjen, kao i svaka deseta Hrvatica. Udio samaca u ukupnom stanovništvu porastao je za 50 posto u odnosu na 2001. godinu, a katSus se nada da će uspjeti povezati samce u zemlji i inozemstvu koji dijele katoličke vrijednosti.

Vlatka Mihavec, osnivačica katSusa, vjeruje u plodove dosadašnjeg predanog rada: ‘Sretni smo što možemo biti dio projekta koji zbližava ljude, sigurni smo da će se na katSusu roditi nova prijateljstva, ljubavi, a onda i brakovi. katSus je prije svega prilika za širenje horizonata i upoznavanje kršćana iz cijeloga svijeta.’

Naše društvo njeguje pluralizam ideja i uvjerenja, zbog toga nije uvijek lako pronaći istomišljenika. Internet nam tu priskače u pomoć – velik dio naših života provodimo u virtualnom prostoru pa internet postaje i sve važnije sredstvo pronalaska partnera. Dokazuje to i uspješna austrijska platforma kathTreff.org koja je odavno osvojila njemačko govorno područje. Tome svjedoče stotine sretnih parova koji su pronašli jedno drugo zahvaljujući austrijskoj platformi. Osnivačica kathTreffa dr.sc.Gudrun Kugler ističe: ‘Traženje partnera putem interneta danas je nesumnjivo postalo mainstream. Primjerice, u Njemačkoj je svaki drugi samac dio neke online dating zajednice. Istraživanja pokazuju da jednu trećinu slobodnog vremena provodimo na internetu. Ta dva podatka govore dovoljno koliko je važno da imamo takvu platformu za kršćane.’

Na njemačkom govornom područu (Austrija, Njemačka, Švicarska) kathTreff ima više od 8.000 registriranih korisnika, a prije godinu dana proširio se na Mađarsku gdje također bilježe sjajan uspjeh – dva vjenčanja i prije no što je mađarski parkatt.hu proslavio prvi rođendan. Nova godina donijela je nova proširenja – na Valentinovo zaživjele su zajednice u Keniji i Latviji, a na blagdan svetog Josipa 19.ožujka svoja virtualna vrata otvara i domaća zajednica za katoličke susrete – katSus.org. Stranice svih zajednica su povezane pa članovi mogu partnera tražiti i izvan granica Hrvatske.

katSus.org će uvelike olakšati povezivanje i upoznavanje Hrvata u zemlji i inozemstvu – katolička platforma pritom je jamac da već u samom početku imate mnogo toga zajedničkog.

ono što bi vas moglo odgovoriti od korištenja ovog servisa je činjenica da nije besplatan. Godišnje članstvo na katsus.org potpuno je besplatno za prvih 200 prijavljenih. Puna cijena nakon toga iznosit će 150 kuna za tri mjeseca, a 300 za 12 mjeseci.