NEĆE JOŠ DUGO

Je li vrijeme za reći zbogom SIM karticama?

25.08.2015 u 08:08

Bionic
Reading

Iako su nekad bile ključni sastojak uspona mobilnog telefoniranja, SIM kartice nikad nisu bile praktične za korištenje. Čini se kako će im to doći glave, najdulje za godinu - dvije

SIM kartice komadić su tehnologije koji se u kratkom razdoblju okrenuo u, moglo bi se reći, svoju suprotnost.

Kad su se pojavile - a prvu je 1991. godine proizvela njemačka tvrtka Giesecke & Devrient i prodala 300 komada finskom telekomu Radiolinja - bile su jedan od ključnih elemenata koji su telefone učinili doista prijenosnim, usprkos tome nikad nisu bile praktične za korištenje. Nekoliko desetljeća kasnije postale su ograničenje zbog čega bi, poput mnogih drugih tehnologija prije njih, mogle uskoro otići u povijest.

Iako su se smanjile s veličine kreditne kartice na veličinu nokta, to nije bilo dovoljno. Pametni telefon može biti supertanak, ali ne i tanji od ladice za SIM-icu. Druga mogućnost je spakirati ih ispod baterije, što proizvođači koji forsiraju nezamjenjive baterije (predvođeni Appleom) već godinama uspješno ignoriraju, a također nije naročito praktično.


Što se samih funkcionalnosti tiče, nema razloga da ih se ne smanji i više, no tu u priču ulazi ljudski faktor. Sve dok smo mi ti koji ih stavljamo i vadimo iz uređaja, neće biti bitno manje od sadašnjih nano SIM-ica. To je gnjavaža i kad se moramo baktati s jednim mobitelom ili tablet-računalom.

Jednom kad internetske stvari uhvati zamah, na što vjerojatno nećemo dugo čekati, umrežavanje će obuhvatiti ogroman broj uređaja i predmeta. Umrežene narukvice za fitnes i pametni satovi postaju sveprisutni, a isto bi se moglo dogoditi i s kuhinjskim uređajima, automobilima pa i odjećom i obućom.

Procjenjuje se kako bi do 2020. godine većina nas mogla posjedovati pet do deset takvih umreženih uređaja. Mnogi među njima neće moći koristiti sadašnje SIM kartice (zbog veličine i drugih ograničenja). Stoga se već neko vrijeme traži alternativno rješenje.

Vrlo je vjerojatno kako ćemo ga dobiti najkasnije do 2017. godine, u vidu elektroničke SIM kartice - minijaturnog čipa, ugrađenog u mobitel koji će omogućavati izbor i promjenu operatera - ali i upravljanje povezanim uređajima - putem softvera.


Među velikim proizvođačima, Apple je predvodnik. U divu iz Cupertina nikad nisu bili naročito skloni klasičnoj SIM kartici (kao ni bilo čemu nad čime nemaju punu kontrolu, uostalom). Bili su prvi među ključnim igračima koji su vršili pritisak kako bi se SIM kartice smanjile, a već sad u novijim iPadima koriste vlastito rješenje - Apple SIM - koje nije naročito rasprostranjeno, ali jasno stavlja do znanja u kojem smjeru će jabučari ići.

Nije da nisu skloni ići i protiv struje ako je potrebno, no čini se kako to u ovom slučaju neće biti potrebno. Podršku je dao najveći suparnik Samsung, udruga GSMA - koja na globalnoj razini okuplja gotovo 800 mobilnih telekoma - već razrađuje standard koji će biti korišten za M2M komunikacije (strojeve koji komuniciraju međusobno), a vodeći telekomi poput AT&T-a, Deutsche Telekoma, Etisalata, Hutchison Whampoa, Orangea, Telefónice i Vodafonea također su obznanili kako podržavaju zajednički, otvoreni standard za eSIM.

Što će eSIM značiti za nas obične korisnike? Moći ćemo reći zbogom gubljenju kartica i malim metalnim alatima za otvaranje ladica i adapterima, zamjeni kartica kod operatera prilikom prijelaza na novi uređaj, dual/tri SIM modelima kakve danas znamo, između ostalog.

Nova tehnologija olakšat će korištenje usluga više operatera odjednom (otvarajući priliku za lakši pristup najboljim ponudama) te omogućiti ubrzavanje postupka promjene tarifnog modela, ali i aktivaciju te upravljanje velikim brojem uređaja korištenjem mobitela.


Telekomi će zbog toga morati promijeniti modele poslovanja, posljedično i usluge koje nude, kako bi se prilagodili ne samo novim načinima korištenja, već i rastućem broju uređaja o kojima treba voditi računa. To će ih u startu nešto koštati, no dugoročno bi se moglo isplatiti zbog potencijalno ogromnog broja novih uređaja koji će tražiti mobilni promet podataka, kao i nižih troškova nabave i održavanja (više neće biti potrebno proizvoditi, distribuirati i držati SIM-ice na skladištu, recimo).

Malo je vjerojatno kako ćemo prve uređaje vidjeti prije kraja 2016. godine, iako se već nagađa da bi upravo iPhone 7 mogao biti prvi pametni telefon s karticom eSIM. U Deutsche Telekomu predviđaju kako će ova godina biti prijelomna za uređaje iz kategorije nosivog računalstva, u idućoj ćemo dobiti zajednički otvoreni standard i prva rješenja koja će u 2017. postati široko prihvaćena.