BIROKRACIJA

Japan se napokon rješava bizarnog pravila koje obuhvaća vrlo važne dokumente - i diskete

30.01.2024 u 09:54

Bionic
Reading

Japan polako ali sigurno modernizira svoje birokratske procedure

Japan je inovativna zemlja koja prednjači na mnogim tehnološkim frontama koja, začudo, istovremeno ima nevjerojatno sporu birokraciju - do te mjere da vlada još uvijek zahtijeva od poduzeća da dostave informacije na disketama i CD-ROM-ovima kada podnose određene službene dokumente.

Ovo se, na sreću, se počinje mijenjati. Još 2022. godine ministar digitalnih poslova Taro Kono pozvao je različite ogranke vlade da prestanu zahtijevati od poduzeća da dostavljaju informacije o zastarjelim oblicima fizičkih medija. Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije (METI) jedno je od prvih koje je izvršilo promjenu. 'Prema sadašnjem zakonu, postoje mnoge odredbe koje propisuju upotrebu posebnih medija za snimanje kao što su diskete u vezi s prijavama i metodama obavješćivanja', objavili su iz METI-ja prošlog tjedna, prema The Registeru.

Nakon ove kalendarske godine METI od poduzeća više neće zahtijevati podnošenje podataka o disketama, a isto vrijedi i za CD-ROM-ove. Međutim, postoji još dosta vremena prije nego što tvrtke mogu u potpunosti prestati koristiti ove formate pohrane.

Osoblje Kona identificiralo je oko 1.900 protokola u nekoliko vladinih odjela koji još uvijek zahtijevaju diskete, CD-ROM-ove, pa čak i MiniDiscove. Zahtjevi za fizičkim medijima primjenjivali su se čak i na ključne industrije kao što su dobavljači komunalnih usluga, rudarstvo i proizvođači zrakoplova i oružja, piše Engadget.

Kako ističe SoraNews24, postoji nekoliko glavnih razloga zašto se pokušava prestati koristiti diskete. Jedan od glavnih čimbenika je to što je do njih ovih dana teško doći - Sony, posljednji veliki proizvođač, prestao ih je prodavati 2011. Drugi je problem što neke vrste podataka jednostavno ne stanu na disketu. Jedna fotografija lako može biti veća od kapaciteta pohrane formata koji, podsjetimo, iznosi skromnih 1,4 MB.

Postoje neke druge industrije koje se još uvijek oslanjaju na diskete. Neki stariji avioni trebaju ih za avioniku, kao i neki zastarjeli medicinski uređaji. Ako mislite da je samo Japan zemlja koja lagano kaska za tehnološkim trendovima, podsjetimo da je američkoj vladi trebalo do 2019. da prestane koristiti diskete za koordinaciju lansiranja nuklearnog oružja.