telephaty

Musk objavio: Ugradili smo čip u mozak čovjeka

30.01.2024 u 07:11

Bionic
Reading

Milijarder Elon Musk objavio je da je njegova tvrtka Neuralink po prvi put uspješno ugradila jedan od svojih bežičnih moždanih čipova u čovjeka.

'Početni rezultati otkrili su obećavajuće živčane impulse i pacijent se dobro oporavlja', poručio je Musk.

Cilj tvrtke je povezati ljudski mozak s računalima i kaže da želi pomoći u rješavanju složenih neuroloških stanja.

Brojne konkurentske tvrtke već su ugradile slične uređaje.BBC News obratio se Neuralinku i američkom medicinskom regulatoru, Upravi za hranu i lijekove (FDA), za komentar.

Muskovoj tvrtki FDA je u svibnju dala dopuštenje za testiranje čipa na ljudima, što je bila kritična prekretnica. Time je dano zeleno svjetlo za početak šestogodišnje studije tijekom koje se robot koristi za kirurško postavljanje 64 fleksibilne niti, tanje od ljudske vlasi, na dio mozga koji kontrolira 'namjeru kretanja'.

Tvrtka kaže da te niti omogućuju njezinom eksperimentalnom implantatu - koji se napaja baterijom koja se može bežično puniti - da bilježi i bežično prenosi moždane signale aplikaciji koja dekodira kako se osoba namjerava kretati.

Musk je rekao da će se prvi proizvod Neuralinka zvati Telepathy. 

Telepathy bi trebao, rekao je, omogućiti 'kontrolu vašeg telefona ili računala, a preko njih gotovo bilo kojeg uređaja, samo razmišljanjem'.

Referirajući se na pokojnog britanskog znanstvenika koji je imao bolest motornog neurona, dodao je: 'Zamislite da Stephen Hawking može komunicirati brže od brzog daktilografa ili voditelja aukcije. To je cilj.'