JAAAVII SEEE!

Izumitelj bitkoina mogao bi postati nobelovac

11.11.2015 u 07:09

Bionic
Reading

Nobelova nagrada za ekonomiju velika je čast. Među dobitnicima - sve redom velikanima ekonomije kao znanosti - mogao bi se iduće godine naći i tajnoviti tvorac najpoznatije kriptovalute. Uspiju li otkriti o kome se radi

Zar nije Satoshi Nakamoto izumio bitkoin, pitate se? Tomu je doista tako. Nakamoto je 2008. godine objavio članak u kojem je opisao koncept funkcioniranja bitkoina i napisao izvorni softver za trenutno najraširenije digitalne valute na internetu.

Ali, Satoshi Nakamoto je pseudonim. Usprkos intenzivnom digitalnom njuškanju, tijekom proteklih sedam godina još nitko nije uspio otkriti osobu koja se krije iza njega. Ili možda više njih. Čak ni to nije sigurno.

Neizvjesnost oko identiteta nije obeshrabrila profesora financija pri UCLA Bhagwana Chondryja - svejedno je tvorca bitkoina nominirao za Nobelovu nagradu za ekonomiju koja treba biti dodijeljena iduće godine.


Nije ni čudno jer je izum digitalne valute poput bitkoina revolucionaran, s brojnim prednostima u odnosu na fizičke i papirnate valute.

Kako se oslanja gotovo neslomljiv kriptografski kod, prilično je siguran. Može biti podijeljen na milijune manjih podjedinica te prenošen internetom sigurno i gotovo bez odmaka od osobe do osobe, a da pritom zaobilazi vlade, središnje banke i financijske posrednike poput kartičarskih kuća, Paypala i komercijalnih banaka, čime smanjuje vrijeme i troškove transakcija.

Nobelova nagrada zasad nije dodijeljena nepoznatoj osobi (ili skupini), stoga je teško procijeniti kako će se povjerenstvo koje ju dodjeljuje nositi s nominacijom.

Ako sve skupa nije trik kako bi se otkrilo to je taj Nakamoto, naravno.

Više:Gizmodo