SONY RX1R II

Iz Sonyja stiže full-frame aparat koji stane na dlan

16.10.2015 u 10:47

Bionic
Reading

42 megapiksela u minijaturnom kućištu? 'Nema problema', kaže Sony predstavivši full-frame aparat Sony RX1R II. Posrijedi je najnoviji dodatak Cyber-shot RX liniji kompaktnih fotoaparata, a koji riječima tvrtke donosi neviđenu kvalitetu slike

Pored 42,4-megapikselnog senzora i BIONZ X sustavom za obradu slike, Sony je u ovaj uređaj ugradio ZEISS Sonnar T* 35-milimetarsku optiku svjetlosne jakosti f/2. U odnosu na nagrađivani prethodni model, Sony RX1R II donosi 30 posto brži autofokus, a opremljen je i prvim varijabilnim niskopropusnim filterom na svijetu.

Senzor fotoaparat tako ima 399 žarišnu ravninu detekcije faze AF točaka koje pokrivaju oko 45% površine slike, koji rade zajedno s 25 kontrastnih AF točaka. Osim toga, fotoaparat je prilagodio napredni motion-detection algoritam koji nudi vrhunsko praćenje izvedbe predmeta koji se kreću i omogućuje dodavanje AF-C načina koji točno prati predmet nakon izoštravanja. Također se može postići i do 5 slika u sekundi kontinuiranim snimanjem s AF praćenjem.

ISO raspon fotoaparata je 100-25.600 (moguće proširiti i na ISO 50 do 102.400), uz široki dinamički raspon.


Novo u seriji RX1, RX1R II ima ugrađen sklopivi XGA OLED Tru-Finderiv tražilo koje iskače s jednom operacijom. Tražilo ima ZEISS T* premaz i četiri staklena elementa, uključujući i asferičnu leću koji u paru pružaju povećanje od 0.74xv i čistu vidljivost s minimalnim šumom od kuta do kuta. Novi fotoaparat također ima ugrađen 3.0 WhiteMagicTM tip LCD ekrana s 1.2 milijuna boja, koji se može pomicati prema gore za 109 stupnjeva i dolje za 41 stupanj.

Očekivana cijena uređaja je jednako visoka kao i njegove mogućnosti - oko 3.500 eura. Dostupnost se očekuje u prosincu.