pojačana moždana aktivnost

Istraživanje razotkriva: Djeca koja igraju videoigre imaju bolje kognitivne sposobnosti, ali...

25.10.2022 u 09:26

Bionic
Reading

Djeca koja igraju videoigre imaju bolje pamćenje i bolju kontrolu nad svojom motorikom od djece koja ih ne igraju, pokazalo je najnovije istraživanje

Iako se istraživanjem nije dokazalo da je igranje videoigara doista i uzrok boljih kognitivnih sposobnosti, rezultati koji pokazuju da igrači videoigara imaju bolje rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti pridonose tezi da bi doista mogla postojati uzročno-posljedična veza između igranja videoigara i poboljšanja moždanih funkcija. Zbog potencijalne učinkovitosti videoigara, razvijaju se i one koje bi mogle liječiti probleme s kognitivnim sustavom.

U studiji su korišteni podaci tisuća djece u SAD-u koji se u sklopu jednog drugog, longitudinalnog istraživanja kojim se prati razvoj mozga djece dok odrastaju prikupljaju od 2018. godine. U istraživanju su se analizirala djeca u dobi od devet i deset godina, podijeljena u dvije skupine – djecu koja su videoigre igrala najmanje 21 sat tjedno i one koji ih uopće nisu igrali. Parametri koji su se mjerili bili su pažnja, kontrola impulsa i pamćenje, piše The Verge.

Djeca koja su igrala videoigre imala su bolje rezultate na testovima. Uočeno je i da imaju pojačanu moždanu aktivnost u dijelu mozga odgovornim za pažnju i pamćenje. S druge strane, kada je riječ o mentalnom zdravlju, nije bilo razlika među dvjema skupinama djece, što opovrgava tezu da videoigre imaju negativan utjecaj na emocionalno stanje ljudi.

Ova studija samo je jedna u nizu koja pokazuje razlike u moždanim funkcijama igrača videoigara i onih koji ih ne igraju. Tvrtke stoga pokušavaju razviti videoigre koje bi mogle liječiti kognitivne probleme. Primjerice, Akili Interactive razvio je videoigru za liječenje ADHD-a, a DeepWell Digital Therapeutics se pak bavi pronalaskom terapeutske vrijednosti u već postojećim igrama.

Ipak, unatoč svim dosadašnjim istraživanjima, još uvijek se ne zna zašto postoje razlike između igrača videoigara i onih koji ih ne igraju. S jedne strane postoji mogućnost da poboljšavaju spoznajne sposobnosti, a s druge bi ipak moglo biti da ljudi koji inače imaju bolju sposobnost fokusiranja na zadatke više vole videoigre. Kako kažu iz Klinike Mayo, na ovu temu postoji još puno upitnika među znanstvenicima.

  • +8
Lego Bricktales slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Thunderful