TEHNO RECENZIJA

[FOTO/VIDEO] Maštovita slagalica inspirirana kreativnošću: Zaigrali smo Lego Bricktales

14.10.2022 u 13:21

Bionic
Reading

U srcu iznenađujuće složene Lego videoigre nalazi se osjećaj stvaranja najbliži igranju s pravim plastičnim kockicama

Kad pogledamo trenutnu ponudu videoigara s tematikom Lego kockica, lako se možemo izgubiti u akcijskim naslovima poput Lego: Star Warsa. Slaganje svemirskih brodova iz hrpe kockica spremljenih u kutiji ili izgradnja tajnog dvorca pod kuhinjskim stolom mnogima čine najbolji su dio Lego iskustva - stvaranja nečeg iz praktički ničeg, kreativnosti koja je sputana samo maštom (i kockicama koje su preostale).

S vremenom se popularna igračka diverzificirala prema hrpi tematskih setova, zaronivši u polje STEM-a sa serijom Technics te se povezala s brojnim franšizama polučivši setove za izradu svega od dvoraca iz Harryja Pottera do masivnih AT-AT Walkera iz Ratova Zvijezda.

Povratak korijenima

Najnovija igra Lego Bricktales se, s druge strane, bavi samim srcem igre Lego kockicama - spajanjem hrpe plastičnih komadića u nešto smisleno i, ponekad, funkcionalno.

U igri preuzmate ulogu graditelja čiji djed nastoji popraviti razrušen zabavni park. Kako bi ga vratio u funkciju, glavni lik će morati proputovati kroz pet različitih svjetova i sakupiti kristale kojima će uz malo sreće - obnoviti park. Trik kod Lego Bricktalesa krije se krasnih diorama ispunjenih raznovrsnim likovima te zabavnim dijalozima, kao i kod nedostupnih sekicja kojima ćete se vratiti nakon što dobijete potreban alat. Platformski dio igre postoji u suživotu sa slaganjem različitih konstrukcija i sprava kojima pomažete raznim likovima, usrećujete ih i s vremenom - dobijate ono po što ste došli, a to su kristali sreće.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Thunderful

Slagalice za sve uzraste?

Svaka konstrukcija u igri podložna je zakonima fizike te zahtijeva metodički pristup koji u obzir uzima sve od stabilnosti strukture i kuta uspona do načina na koji on vrši interakciju s okolinom. Dio u kojem slažete zadane umotvorine zapanjujuće je složen i ima jako puno podudarnih točaka sa STEM slagalicama.

Sve što vam igra da je 'sjena' onog što trebate izgraditi, hrpu kockica i pomoćnog robotića kojim ćete konstrukciju prije uvođenja u svijet igre moći isprobati. Slaganje konstukcja nešto je na što se treba naviknuti - bilo to zbog 'krivog' sjedanja kockica jedne na drugu, ili kompletnog manjka plana izgradnje koji bi mogao biti od korsti mlađim gejmerima.

Stvari dodatno komplicira otežano igranje na kontroleru zbog kojeg slaganje konstrukcija, pogotovo kasnije u igri, ne zahtijeva samo maštu i inteligenciju, već i vještinu upravljanja pa cijela igra, na kraju puno bolje funcionira kod kombinacije tipkovnice i miša.

  • +8
Lego Bricktales slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Thunderful

Put u srce Lega

Razlog zašto nam se Bricktales dopao je što po prvi put u dugo vremena imamo Lego igru koja se usredotočuje na gradnju. Na koncu, naslov je razvio isti tim koji je radio Bridge Constructor, što znači da iza dizajna i primjene slagalica ima jako puno prethodnog znanja - kompleksnost koju smo spominjali seže puno dalje od korištenja oskudnih resursa za izgradnju nekog nacrta.

Lego Bricktales nerijetko samo da zadatak i igraču ostavlja da smisli rješenje, a kao nagradu mu pruža mogućnost da svoj doprinos svijetu isproba iz prve ruke. Oduševio nas je flow kreacije, isprobavanja i modificiranja sve trena kad pred sobom imamo nešto što funkcionira. Ponekad će vam za slagalice treba deset minuta, ponekad pola sata, no rezultat je, uspjeli vi ili ne - izvsna Lego igra koja je najbliža onome čime se Lego kao igračka zapravo bavi.

  • Ime: Lego Bricktales
  • Izdavač: Thunderful
  • Proizvođač: ClockStone Sotftware
  • Žanr: Slagalica / platformska igra
  • Platforme: Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X i Series S, macOS, Microsoft Windows, Linux