TEHNO NOVITETI

Danas stiže novi Gmail, pogledajte kako će se mijenjati

25.04.2018 u 10:52

Bionic
Reading

Poznati web klijent iz Googlea danas će dobiti dašak redizajna te će dramatično približiti sučelja mobilne i stolne aplikacije

Najpoznatiji servis za email na svijetu danas dobija novi sloj boje. Google je na svojim stranicama službeno najavio promjene o kojima smo zahvaljujući insajderima čitali početkom ovog mjeseca. Novi Gmail će na računala stići tijekom današnjeg dana, što znači da ga svih 1.4 milijarde korisnika neće dobiti odjednom.

Redizajnirani Gmail Izvor: Screenshot / Autor: Google

Ne žurite se nikamo? Ne brinite jer će vas Google pitati želite li prijeći na novi Gmail te se pozdraviti sa mnogima poznatim sučeljem. 'Konačni cilj prelaska na novi Gmail je korisnikova sigurnost' kažu iz Googlea, vjerojatno referirajući na brojne poslovne korisnike kojima nove značajke poznatog klijenta mogu biti od vrlo velike koristi.

  • +2
Znate li da i ove aplikacije imaju značajku noćnog rada? Izvor: Screenshot / Autor: Kindle

Super stvari za poslovnjake

Vrlo važan dio novog Gmaila je takozvani Confidential Mode. On postavlja rok trajanja na poslane poruke koje se u određenom trenu automatski brišu. Znajući da velik broj ljudi ne koristi Gmail, ove vrste poruka šalju se u obliku poveznica koje primatelj otvara u pregledniku. Ovime se na donekle elegantan način zaobilazi strka uzrokovana kompatibilnošću različitih email usluga, klijenata i protokola.

Ovako će izgledati Google Confidential Mode
Ovako će izgledati Google Confidential Mode Izvor: Screenshot / Autor: Google

Drugi vrlo zanimljiv dodatak je IRM, odnosno Integrated Rights Management koji dozvoljava odnosno blokira mogućnost prosljeđivanja, skidanja i kopiranja poruka.

Treća sigurnosna mjera je provjera u dva stupnja koja se može koristiti na individualnim porukama. Ovo znači da možete primatelja natjerati da vam SMS porukom potvrdi primljenu poruku prije nego što ju otvori. IRM i provjera u dva stupnja će postati dostupne nakon cjelovite integracije novog dizajna, što znači da ćemo se do njihovog dolaska morati barem malo strpiti.

pomaknite granice

Odabrali smo deset alata za Gmail koji će vam itekako koristiti

Pogledaj galeriju

Preglednije sučelje

Još jedan korisni novitet novog Gmaila je takozvani Snooze mod koji će primljenu poruku 'odgoditi' za određeni rok, a moći ćete ju aktivirati nakon što kursorom pređete preko poruke i dođete do izbornika koji nudi arhiviranje, brisanje, označavanje pročitanog, ili spavanje (snooze). Još jedan vrlo koristan alat je mogućnost otvaranja i preuzimanje privitaka bez prethodnog otvaranja email poruke.

Google sučelje od sada je prilično ubrzano
Google sučelje od sada je prilično ubrzano Izvor: Screenshot / Autor: Google

Poruke će vas također moći 'gurkati' ako su visokog prioriteta. Klijent će analizom sadržaja provjeriti prioritet poruke zavisno o učestalosti njezinog sadržaja u vašem Inboxu te vas povremeno podsjetiti da 'u pretincu imate nešto važno'. Ako vam se zbilja ne da tipkati, tu su i simpatični no rijetko korisni brzi odgovori na koje smo se navikli u mobilnoj verziji Gmaila.

Još jedan vrlo koristan dodatak bit će unaprijeđenje vizualnog dijela sučelja u vidu spustivog izbornika na desnoj strani. On služi za bolju integraciju Googleovog G Suitea: Google Calendara, Google Keepa i novih Google Tasksa. Google tasks će od danas biti dostupan i u verzijama za iOS i Android.

Veliki test

Pored desnog izbornika, korisnici će od danas moći povući i nešto poznatiji lijevi na kojem se nalazi standardni ispis sandućića, opcija i kontakata. Konačno, mobilni Gmail će dobiti dugo iščekivani Offline mod koji će poslovnim korisnicima omogućiti korištenje klijenta bez nužnog spajanja na internet.

Ovo je uzmemo li sve stavke u obzir, najveća promjena za Gmail. Kopanija je bila jako pažljiva oko uvođenja svih ovih značajki, s obzirom da Gmail ima hrpu korisnika s različitim potrebama. Premda će se novi izgled koji kockastu formu zamjenjuje nešto nježnijom i svjetlijom morati dokazati s vremenom, dolazak novih značajki je nešto ćemu se svi možemo radovati.