GRIZZLY 2.0

Isprintana 3D puška uspješno ispalila svoje prve metke

07.08.2013 u 11:38

Bionic
Reading

Prva puška isprintana na 3D printeru uspješno je ispucala 14 metaka prije no što se pojavila pukotina na cijevi

Nakon što je Amerikanac Cody Wilson uspješno testirao 3D isprintani pištolj, isto je sa 3D puškom napravio i Kanađanin koji se predstavlja kao 'Matthew'.

Mashable piše da je 'Grizzly 2.0', kako je nazvana puška, uspjela ispucati 14 metaka prije no što je pukla i 'Matthew' odustao od daljnjeg korištenja.

U videu objavljenom na YouTubeu, 'Matthew' nije precizirao od kakvog je materijala napravljena puška, ali se sjetio zahvaliti se svima koji su donirali novac za izradu puške.

Za razliku od klasičnih pušaka, kod Grizzlyja strijelac mora izvući cijev i fizički odstraniti čahuru iz cijevi gurajući šipku kroz samu cijev.

Potom ubacuje novi metak i ponovno sastavlja pušku.

Iako sa 14 metaka ne čini mnogo, pokazuje kako printanje 3D oružja napreduje, a prema svemu sudeći, u budućnosti bi svatko tko posjeduje 3D printer mogao isprintati vlastito oružje.

Neprofitna organizacija Defense Distributed već je napravila 3D nacrt poluautomatske puške i ponudila ga za slobodno preuzimanje na internetu, a na različitim torrent servisima mogu se pronaći 3D nacrti za cijeli niz pištolja i poluautomatskih puški.

Inače, američko Ministarstvo za alkohol, duhan i oružje ne vidi ništa sporno u tome da si svatko tko posjeduje 3D printer kod kuće isprinta oružje za vlastitu uporabu. Čak mu ne treba ni posebna dozvola za to.

Dozvola je, ističu iz Ministarstva, potrebna jedino u slučaju da netko odluči pokrenuti posao proizvodnje 3D isprintanog oružja.

 

Grizzly 2.0 3D - isprintana puška