ZBOGOM KUHANJU?

Isprintajte mi jednu pizzu, molim!

22.05.2013 u 18:01

Bionic
Reading

NASA je dala novac za razvoj 3D printera koji bi mogao stvarati hranu. Prototip zasad printa čokoladu, a iduća na redu trebala bi biti pizza za astronaute

Tvrtka Systems & Materials Research za svoj će projekt 3D printera za hranu dobiti 125 tisuća dolara (oko 727 tisuća kuna) tijekom šest mjeseci. NASA time želi potaći razvoj uređaja koji bi mogao printati hranu astronautima tijekom dugih putovanja i boravaka u svemiru.

Osnivač tvrtke Anjan Contractor razvio je printer za hranu koji koristi sirovine u prašnastom i uljevitom stanju, koje je moguće čuvati i do 30 godina bez kvarenja - pomoću kojih stvara jela po narudžbi i odgovarajuće hranjivosti od šećera, složenih ugljikohidrata, bjelančevina i drugih temeljnih sastojaka, piše UPI

Radi tako što prvo slaže sloj tijesta i peče ga na zagrijanoj ploči. Potom stavlja sloj rajčice, osušene i usitnjene u prah te pomiješane s vodom i uljem. Kao baza može poslužiti gotovo bilo što, uključujući kukce, alge i travu. Na kraju dodaje sloj bjelančevina.

Prototip je jednostavan printer čokolade. Nije prvi svoje vrste, ali ovaj video (pogledajte niže) bio je dovoljan da odgovorni u NASA-i posegnu u sredstva iz programa namijenjenog istraživanju inovacija malih poduzeća.

Rad na izradi printera počet će tijekom iduća dva tjedna. Temelji se na open-source rješenju RepRap, a Contractor namjerava i svoj uradak ostaviti na raspolaganje svima koji ga žele koristiti po open-source načelima. U budućnosti će, uvjeren je, svaka kuhinja imati takav jedan uređaj, a ljudi će stvarati i dijeliti recepte i aplikacije.

Pogledajte video: