INTERVJU: MARKO SEVER

Internet stvari bit će velika prekretnica u proizvodnji hrane

23.09.2015 u 07:26

Bionic
Reading

Kako je tvrtka koja se bavi proizvodnjom i distribucijom hrane u potpunosti prigrlila poslovanje u računalnom oblaku i planira budućnost u internetu stvari? Doznajte iz prve ruke

Naš sugovornik Marko Sever, inače fizičar po struci, pridružio se bratu Mariju u obiteljskom biznisu proizvodnje ekološki certificiranih prehrambenih proizvoda nakon pet godina provedenih u Microsoftu i kraćeg vremena u Uredu za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Eko Sever proizvodi povrće, voće i žitarice, a uzgaja i koze. Većinu proizvedenog prodaju na domaćem tržištu, na kojem su organizirali i dostavu, dok dio izvoze u Švicarsku, Austriju i Italiju.

Tijekom nadolazeće konferencije Mobility Day Sever će govoriti o pametnoj upotrebi rješenja Mobile Cloud u poslovanju upravo temeljem iskustava stečenih radom u Eko Severu.

Kako je fizičar po struci završio u ICT-u i među rješenjima za cloud, i to još za poljoprivredu? 'Na fakultetu sam se upoznao s programom Microsoft Student Partner te kroz sam program i s radom Microsofta. Nisam nikada pomišljao da bih mogao raditi u toj tvrtki jer sam se više vezao uz znanost i fiziku te sam razmišljao o doktorskom studiju.


Ali jednog dana sam dobio e-mail s informacijom da se otvara pozicija u Microsoftu vezana uz te korporacije i akademske zajednice. I to je bilo to. Prilika koja se ne propušta.

Čitajući oglas za posao, shvatio sam da je to nešto što bih ja vrlo rado želio raditi te priliku da radim za Microsoft nisam želio propustiti. Želio sam puno naučiti, što velika korporacija upravo omogućava. Prijavio sam se na oglas, prošao kroz razne intervjue i dobio posao', rekao nam je Sever.

Kako su se i zašto odlučili primijeniti cloud rješenja u poljoprivrednoj proizvodnji? 'Odgovor na oba pitanja je vrlo jednostavan. Kako sam dugo vremena radio u Microsoftu te sam se detaljno upoznao s mogućnostima računarstva u oblaku promovirajući ga diljem zemlje, nije bilo teško odlučiti se kad sam znao koje sve prednosti omogućavaju ovakvi sustavi.

S druge strane, u Eko Severu su korišteni informatički sustavi koji postoje od 2000, tako da je bilo vrijeme da se zamijene novim, danas dostupnim tehnologijama.


Računarstvo u oblaku omogućava da svaka tvrtka, pa tako i mala poduzeća koja su u poljoprivrednoj proizvodnji, može imati sustave koji su prije bili na raspolaganju samo velikim tvrtkama.

Za mali trošak možemo u svakom trenutku vidjeti svu komunikaciju, bolje upravljati informacijama unutar tvrtke, surađivati bez obzira gdje se fizički nalaze svi zaposlenici, imati sigurnost svih podataka te backup koji si jednostavno ne možemo priuštiti bez usluge računarstva u oblaku. I uvijek imati najmodernije tehnološke alate za poslovanje', kaže Sever.

Najveće prepreke i izazovi bili su mu vezani uz obitelj i radnike. Bilo je potrebno educirati ih u korištenju svih tih novih alata koje je Sever, kako kaže, doslovno preko noći uveo u poslovanje.

Nije bilo teško jer su bili upoznati s radom u Microsoftovom okruženju te su samo morali malo se prilagoditi novim funkcionalnostima i izgledu novog sučelja. 'Bacio sam ih u vodu i vrlo brzo su proplivali u korištenju novih tehnologija. Zato smo danas tvrtka koja uvijek koristi najnovije alate dostupne na tržištu', ističe Sever.


Je li moguće u potpunosti se osloniti na cloud kad su poljoprivredna proizvodnja i prodaja u pitanju ili je ipak preporučljivo koristiti hibridna rješenja, barem kao backup?

'U potpunosti smo se oslonili na cloud rješenja. Od prvog dana. Evo, već više od dvije godine korištenja i apsolutno nikada niti jednog problema nije bilo. A prije je uvijek bilo problema i stalno se nešto moralo krpati da bi stvari funkcionirale. Ili su podaci bili nedostupni svima koji su trebali do njih doći ili je trebalo nekoliko dana da se dođe do podataka ako je neki sustav zaštekao, a događalo se da smo i gubili podatke. Tako danas je cloud preporodio', tvrdi Sever.

Kako će se uspon interneta stvari i drugih trendova u bližoj budućnosti odraziti na djelatnosti poput proizvodnje i prodaje hrane? 'Mislim da će to biti jako velika prekretnica u daljnjem razvoju.

U narednim godinama planiram uvoditi razne sustave koji će se oslanjati na internet stvari te uvelike očekujem smanjenje troškova u proizvodnji, bolje prinose zbog kvalitetnijih lokalnih informacija koje ćemo skupljati u proizvodnji te još bolji uvid na zadovoljstvo i ponašanje naših kupaca.

Imam mnogo ideja. Vidjet ćemo koliko vremena će mi biti potrebno da se sve skupa organizira i pogoni u našem poslovanju. Svakako vidim internet stvari kao veliku prekretnicu u poljoprivrednoj proizvodnji te u maloprodaji', prognozira Sever.