NAPREDNA ANALITIKA

Intel s Xeon E7 v4 procesorima otkrio i 24-jezgreno čudovište

07.06.2016 u 10:57

Bionic
Reading

Intel je ovih dana otkrio linije Xeon E7-8800 i E7-4800 v4 procesora, za koje IT div tvrdi da donose značajna poboljšanja u performansama. To i ne čudi, s obzirom da vrh ponude sad čini Xeon E7-8890 v4, s 24 procesorske jezgre na 2,2GHz uz 60MB cachea

Za ovo pravo čudovište od procesora Intel navodi 1,3x bolje performanse od ranije generacije, koja je i sama pripadala industrijskom vrhu. Poput ostalih čipova u liniji, stiže podrška za do 3TB radne memorije po utoru, što se u sustavima s osam utora može upariti za ukupnih 24TB memorije.

Time je omogućena i pohrana velikih skupova podataka isključivo u memoriji, umjesto na tvrdim diskovima. Prednosti u brzini su sasvim jasne. Intelovo priopćenje slijedi u nastavku:


Velik porast količine i vrsta podataka tvrtkama donosi dosad neviđene prilike za nova otkrića te ponudu boljih usluga i značajki, bez obzira na to je li riječ o sektoru zdravstva, prometa, bankarstva ili proizvodnje. Glavna prilika leži u pretvaranju iznimno velikih količina podataka o temeljnom poslovanju i novih izvora nestrukturiranih podataka u pravovremene zaključke na temelju kojih je moguće djelovati. Štoviše, istraživanja pokazuju da je za tvrtke koje koriste zaključke utemeljene na podacima dvostruko vjerojatnije da će se po financijskom uspješnosti naći u najvišem kvartilu te pet puta vjerojatnije da će donositi odluke brže od konkurencije. Stoga ne čudi što mnoge tvrtke ulažu u analitiku.

Linije procesora Intel® Xeon® E7-8800/4800 v4 nude robusne performanse, najveći memorijski kapacitet po utoru u informatičkoj industriji, naprednu pouzdanost i hardverski poboljšanu sigurnost analitike u stvarnom vremenu, što znači da tvrtke mogu iz velikih i složenih skupova podataka brzo izvući zaključke na temelju kojih mogu djelovati. Nove su linije optimalne za skalirane platforme jer nude velik kapacitet izračuna u memoriji kojim se omogućuje analitika u stvarnom vremenu te podršku za radna opterećenja u kojima se koristi velika količina podataka, npr. elektroničku obradu transakcija, upravljanje nabavnim lancem i planiranje poslovnih resursa. Linija procesora Intel Xeon E7 v4 nudi do 1,4 puta bolje performanse, do deset puta bolji omjer performansi i cijene te upola manju potrošnju energije u odnosu na rješenja utemeljena na procesorima IBM Power8.

Više informacija o novim procesorima moguće je pronaći u ovom dokumentu (.pdf).