HRPA NOVOSTI

Intel proširuje udio na mobilnom tržištu i ubrzava internet stvari

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.02.2014 15:10
  • Objavljeno 24.02.2014 u 15:10
Brian Krzanich Intel

Brian Krzanich Intel

Izvor: Promo fotografije / Autor: Intel

Predsjednica tvrtke Intel Corporation Renee James predstavila je Intelov sve bogatiji portfelj računalnih i komunikacijskih proizvoda za najmanje uređaje i najsloženije mobilne mreže. Portfelj proizvoda osmišljen je tako da bude konkurentan na današnjem mobilnom tržištu te da oblikuje sljedeću eru računalstva, internet stvari (Internet of Things, IoT)

Na Intelovoj konferenciji za medije James je predstavila dva procesora Intel Atom, komunikacijsku platformu po standardu LTE-Advanced te višegodišnje ugovore s tvrtkama Lenovo, ASUS i Foxconn kojima će se proširiti dostupnost Intelovih mobilnih uređaja. U kontekstu eksplozije mobilnih i povezanih uređaja u internetu stvari naglasila je i da Intel iznova projektira mrežnu arhitekturu kako bi smanjio troškove te davateljima usluga pojednostavnio ponudu novih korisničkih okruženja i novih usluga izdvajanjem vrijednosti za poslovanje iz velikih količina podataka.

'Nastavak rasta mobilnog segmenta ovisi o rješavanju složenih računalnih izazova – iskorištavanja potencijala podataka uz sigurno i pouzdano povezivanje milijardi uređaja pomoću vrhunskih računalnih i komunikacijskih tehnologija', izjavila je James. 'Danas predstavljamo vrhunske komunikacijske proizvode i nove računalne platforme. Intel je stoga u dobrom položaju da oblikuje budućnost mobilnog računalstva i interneta stvari.'


Novi procesori Intel® Atom i komunikacijska platforma zasnovana na standardu LTE-Advanced

Intel je predstavio procesor Intel Atom Z3480 (kodnog imena Merrifield) radnog takta od 2,13 GHz, koji nudi idealnu kombinaciju brzih, pametnih performansi i dugog trajanja baterije za pametne telefone i tablet-uređaje sa sustavom Android. Taj sustav na čipu spreman za 64-bitnu arhitekturu nudi najbolje računalne performanse u svojoj klasi u segmentima široke potrošnje i visokih performansi te nadmašuje konkurenciju u aplikacijama koje se intenzivno oslanjaju na snagu procesora, web-aplikacijama i osnovnom uređivanju multimedijskih sadržaja.1 Merrifield nudi i najbolji vijek trajanja baterije u svojoj klasi.2

Novi procesor utemeljen je na Intelovoj 22-nanometarskoj mikroarhitekturi Silvermont, odlikuje se jezgrom PowerVR Series 6 Graphics IP tvrtke Imagination Technologies te podržava jednostavno uparivanje s platformom Intel XMM 7160 LTE. Merrifield je prvi sustav na čipu Intel Atom s novim rješenjem Intel Integrated Sensor Solution, kojim se učinkovito upravlja senzorskim podacima kako bi aplikacije ostale pametne i podržavale prepoznavanje okruženja čak i kada je uređaj u stanju smanjene potrošnje energije. Intel očekuje da će brojni proizvođači originalne opreme uređaje s procesorom Merrifield početi isporučivati početkom drugog tromjesečja.

Zaštita mobilnog rada i proširenje ponude aplikacija za Android na Intelovoj arhitekturi

James je izjavila da Intel predvodi rad za zaštiti suvremenih mobilnih uređaja jedinstvenim rješenjima za zaštitu podataka i uređaja koja nude Intel Security i McAfee. Posebno valja istaknuti tehnologiju Intel® Device Protection Technology (Intel DPT), koja proaktivno štiti korisnike od zlonamjernog softvera te poslovnim korisnicima omogućuje odvajanje osobnih i poslovnih podataka na uređajima sa sustavom Android utemeljenima na Intelovim procesorima. Vodeći davatelji usluga upravljanja mobilnim uređajima, primjerice AirWatch, Citrix i McAfee, tijekom godine će ponuditi proširenja za upravljanje za uređaje s tehnologijom Intel DPT. Intel očekuje da će vodeći proizvođači originalne opreme, uključujući Dell, tijekom ove godine početi nuditi tablet-uređaje s tehnologijom Intel DPT.


Preobrazba bežičnih mreža i poticanje razvoja interneta stvari

Eksplozija mobilnih uređaja i brz rast interneta stvari potiču preobrazbe mrežne infrastrukture radi ispunjavanja sve veće potražnje za boljom povezanošću i podacima u stvarnom vremenu. Intel podržava tu preobrazbu ponudom standardizirane strojne i programske opreme koja pomoću otvorenih standarda i načela masovne proizvodnje pridonosi smanjenju troškova, a istodobno davateljima usluga omogućuje bržu isporuku novih usluga, mogućnosti i dohodovnih modela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!