MOBILNE TEHNOLOGIJE

Intel i Nokia istražuju zajedno

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 24.08.2010 15:34
  • Objavljeno 24.08.2010 u 13:47
istrazivanje

istrazivanje

Izvor: Corbis / Autor: Ben Shakirov

Intel i Nokia su otvorili zajednički istraživački laboratorij u Ouluu u Finskoj koji bi se trebao baviti istraživanjem tehnologija vezanih uz mobilne uređaje

Intel Corporation, Nokia i Sveučilište u Ouluu službeno su otvorili Intelov i Nokijin zajednički istraživački centar. U njemu će raditi oko dvadeset i pet stručnjaka za istraživanje i razvoj, čiji će zadatak biti razvoj novih sustava za interakciju korisnika i mobilnih uređaja. Novi je laboratorij dobro usklađen s platformom otvorenog koda MeeGo, koju su nedavno predstavili Intel i Nokia.

Jedno od potencijalnih područja istraživanja su tehnologije koje bi omogućile prikaz trodimenzionalnog holograma osobe s kojom razgovarate putem telefona. Istraživači smatraju da će korisnici na takvom mobilnom sučelju osjećati povezaniji i angažiraniji nego što je to slučaj s trenutno dostupnim metodama.

Laboratorij se nalazi u centru za internetsku izvrsnost na Sveučilištu u Ouluu te će tijesno surađivati s ouluškim laboratorijima za urbani život, koji nude jedinstveno okruženje za osjetilna istraživanja, testiranja te revolucionarne tehnološke i društvene inovacije. Intelov i Nokijin zajednički istraživački centar temelji se na uspješnom modelu suradnje stručne i akademske zajednice kakva je ostvarena između laboratorija Intel Labs Barcelona i Katalonskog politehničkog sveučilišta u Španjolskoj, Intelova instituta za vizualno računalstvo i Sveučilišta Saarland u Njemačkoj ili pak laboratorija Intel Labs Berkeley i kalifornijskog Sveučilišta u Berkeleyju u SAD-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!