MOBILE WORLD CONGRESS

Intel hvata priključak za mobilno doba

25.02.2013 u 16:21

Bionic
Reading

Glavna prednost nove Intelove procesorske platforme i referentnog dizajna za pametne telefone Atom ('Clover Trail+'), uz visoke performanse, trebala bi biti niska potrošnja energije, što bi trebalo omogućiti dulje trajanje baterija

32-nanometarski dvojezgreni procesori Intel Atom - Z2580, Z2560, Z2520 - dostupni su uz maksimalni radni takt od 2,0 GHz, 1,6 GHz i 1,2 GHz.

Procesori podržavaju i tehnologiju Hyper-Threading, koja podržava četiri istodobne aplikacijske niti te dodatno poboljšava ukupnu učinkovitost jezgri Atom.

Integrirana platforma za pametne telefone obuhvaća i mehanizam Graphics Media Accelerator s grafičkom jezgrom koja podržava radni takt od maksimalno 533 MHz u pojačanom načinu rada te nudi i do trostruko bolje grafičke performanse koje omogućuju bogate 3D vizualne prikaze, vjerodostojna igraća okruženja te glatko, Full 1080P hardverski ubrzano kodiranje i dekodiranje videozapisa pri 30 fps.

Nova platforma Atom nudi i napredne mogućnosti slikovne obrade, uključujući podršku za dva fotoaparata, od kojih primarni ima senzor maksimalne razlučivosti od šesnaest megapiksela.

Slikovni sustav omogućuje i panoramsko snimanje, slijedno snimanje od petnaest sličica u sekundi koje daje fotografije od osam megapiksela, otkrivanje i prepoznavanje lica u stvarnom vremenu te mobilno snimanje HDR fotografija sa značajkom uklanjanja popratnih slika radi dobivanja jasnijih slika pri snimanju u pokretu.

Platforma je opremljena i tehnologijom Identity Protection, koja pridonosi snažnoj, dvofaktorskoj provjeri autentičnosti radi zaštite servisa u oblaku kao što su daljinsko bankarstvo, e-trgovina, internetske igre i društvene mreže od neovlaštena pristupa.

Budući da je tehnologija Intel IPT ugrađena na razini čipa, za razliku od tokena koji se temelje na hardveru ili telefonu, može ponuditi sigurniju, a ipak za korisnike jednostavnu zaštitu pristupa servisima u oblaku.

Intel priprema implementaciju te tehnologije u servise brojnih partnera, među kojima su MasterCard, McAfee, Symantec i Visa.

Zahvaljujući podršci za zaslone tipa WUXGA od 1900 x 1200 redaka, platforma će podržavati i tablet-uređaje sa sustavom Android većih zaslona. Podržava i Android 4.2 (Jelly Bean), Wireless Display Technology te HSPA+ pri 42 Mb/s uz tanko modemsko rješenje XMM 6360 te novi standardizirani format UltraVioletTM Common File Format.

Podršku za platformu 'Clover Trail+' najavili su ASUS, Lenovo i ZTE.

Intel je istaknuo i svoj budući 22-nanometarski pametni telefon Atom SoC ('Merrifield') utemeljen na istoj procesorskoj platformi.

Intelov prvi četverojezgreni Atom SoC ('Bay Trail') nudit će dvostruko bolje računalne performanse u odnosu na Intelove trenutne tablet-uređaje te ekosustavu ponuditi snažne tehnološke temelje i skup značajki za osmišljavanje inovacija.

Platforma 'Bay Trail', koja bi trebala biti dostupna tijekom blagdanske sezone 2013. godine, već se koristi u sustavima Windows i Android te će pridonijeti stvaranju novih korisničkih okruženja na modelima tankim svega osam milimetara, kojima baterija traje cijeli dan, a u stanju mirovanja čak tjednima.

U plasmanu ove platforme Intel računa na dizajn tablet-uređaja s procesorom Intel Atom Z2760, koje su na tržištu ponudili Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG Electronics i Samsung.