POGLED U PROŠLOST

Impresivan video: Ovako se Zemlja mijenjala prošlih sto milijuna godina

08.03.2023 u 07:54

Bionic
Reading

Međunarodni tim znanstvenika postigao je nešto dosad neviđeno - izraditi detaljan zemljovid Zemljiog formiranja tijekom proteklih 100 milijuna godina

Klima, tektonske promjene i vrijeme surađuju kako bi stvorili moćne sile koje oblikuju lice našeg planeta. Dodamo li ovome postupno mijenjanje površine rijekama i onog što mi nazivamo čvrstim stijenama - neprestano se mijenja. Naše razumijevanje ove dinamike je do sad bilo relativno oskudno.

Stručnjaci su nedavno objavili nov znanstveni rad koji razotkriva detaljan i dinamički model Zemljine površine tijekom zadnjih sto milijuna godina. U suradnji sa znanstvenicima iz Francuske, stručnjaci za geološke znanosti sa sveučilišta u Sydneyju objavili su nov model u prestižnom časopisu Science.

Ova snimka po prvi put u visokoj rezoluciji pruža razumijevanje načina na koji je današnji geofizički krajobraz oblikovan te kako su milijuni tona sedimenta tekli prema oceanima, piše Eureka Alert.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tristan Selles, University of Sydney

Glavni autor studije Tristan Salles s katedre za Geološke znanosti na sveučilištu u Sydneyju rekao je da 'za predviđanje budućnosti moramo razumijeti prošlost, no naši geološki modeli pružili su samo dijeliće nužne za potpuno razumijevanje nedavno nastalih fizičkih značajki našeg planeta.

'Ako tražite kontinuirani model interakcije među korita rijeka, globalne erozije i taloženja sedimenta u visokoj rezoluciji tijekom prošlih 100 milijuna godina, on jednostavno ne postoji. Ovo je, stoga, velik korak prema naprijed. Ne samo da je riječ o alatu koji će nam pomoći razumjeti povijest već koji će i znanstvenicima omogućiti da predvide budućnost'.

Uz pomoć temelja koji objedinjuju geodinamiku, tektonske i klimatske sile sa procesima na površini, tim znanstvenika uspio je predstaviti novi dinamični model prošlih 100 milijuna godina koji seže do 10 kilometara dubine te koji je podijeljen u intervale od milijun godina.

Drugi autor rada Laurent Husson s Institut des Sciences de la Terre in Grenoble u Francuskoj rekao je da 'ovaj besprijekoran model Zemlje u visokoj rezoluciji geologe će opremiti cjelovitijim i dinamičnijim razumijevanjem Zemljine površine.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tristan Salles, University of Sydney

'On obuhvaća dinamiku prijenosa sedimenta s kopna prema oceanima na do sad neviđene načine'.

Dr. Salles tvrdi da razumijevanje tijeka sedimenta prema moru igra veliku ulogu pri razumijevanju današnje kemije oceana. 'S obzirom da se kemija oceana zahvaljujući silovitim ljudima uzrokovanim klimatskim promjenama mijenja velikom brzinom, sažimanje cjelovitije slike može pomoći pri razumijevanju morskih okoliša' rekao je.

Model će stručnjacima omogućiti testiranje različitih teorija o reakciji Zemljine površine na tektonske sile i klimatske promjene'. Znanstveni rad također pruža unaprijeđeni model razumijevanja načina na koji prijenos sedimenta regulira planetarni ciklus ugljika tijekom milijuna godina.

Naša će otkrića pružiti dinamičnu i detaljnu podlogu za znanstvenike u drugim poljima, poput onih koji se bave biokemijskim procesima ili biološkom evolucijom'.

Autori Dr. Salles, Dr. Claire Mallard i doktorant Beatriz Hadler Boggiani članovi su skupine EarthColab Group, dok su asistent profesor Patrice Rey i Dr. Sabin Zahirović dio skupine EarthByte Group. Obje su skupine dio katedre za geološke znanosti na sveučilištu u Sydneyju. Istraživanje je provedeno u tandemu s francuskim geoznanstvenicima iz CNRS-a u Francuskoj u sklopu Université Lyon i ENS Paris.