ETO PRILIKE

Imate ideju za videoigru? Tražite pare od EU-a!

21.10.2013 u 22:37

Bionic
Reading

Od početka iduće godine, Media desk Hrvatske programerima će dodjeljivati financijska sredstva za razvoj videoigara, aplikacija za igranje i art-videoigara. Više neće morati biti nužno vezane uz film

Media je program potpore Europske unije namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. Davali su potpore igrama koje nisu vezane uz film postojala je do 2007. U programu koji je pokrivao razdoblje od 2007. do 2013. samostalna potpora igrama je ukinuta.

Da bi dobile sredstva, morale su biti vezane uz film, odnosno interaktivne projekte. Od 1. siječnja iduće godine to se mijenja. Autori igara moći će se natjecati za potporu Medije, i to za:

- razvoj koncepta - 10 do 50 tisuća eura (75 do 350 tisuća kuna)
- razvoj projekta - 10 do 150 tisuća eura (75 tisuća do 1,1 milijun kuna)

Prijaviti se mogu producentske tvrtke iz Europske unije koje mogu dokazati da su se bavile proizvodnjom i komercijalnom distribucijom video igara unazad dvije godine od prijave. Ne možete za istu video igru dobiti potporu za razvoj koncepta i projekta, a prvu verziju igre morate izbaciti 12 mjeseci od dana prijave.

Tvrtka koja prijavljuje mora imati većinska prava nad prijavljenim projektom. Ne mogu se prijaviti fondacije, instituti, fakulteti, udruge, sva tijela koja djeluju u javnom interesu i fizičke osobe.

Traže se digitalne video igre, bez obzira na platformu ili distribuciju. Moraju biti komercijalne prirode. Mora se osigurati dovoljna interaktivnost s narativnom komponentom, visoka ambicija u pogledu gameplaya, iskustva korisnika i umjetničkog izričaja, visoka razina originalnosti, kreativnosti i inovativnosti, osnaživanje kulturnog naslijeđa i identiteta EU-a, prikaz komercijalnog potencijala te ambicija vis-a-vis EU i međunarodnog tržišta.

Europska će komisija natječaje raspisati početkom iduće godine, tako da imate vremena za pripremu i pronalazak partnera (pokušajte na servisu Publiconn).

Za sve dodatne informacije javite se Martini Petrović u Media desk Hrvatske ili je potražite tijekom Info dana Meda deska u sklopu Zagreb Film Festivala, 22. listopada od 9,30 pa dalje u prostorijama Zagrebačkog plesnog centra u Ilici 10.