REZONANTNE KOMORE

iFixit raskomadao i iPad Pro - što krije njegova unutrašnjost?

14.11.2015 u 06:17

Bionic
Reading

iPad Pro recenzije tek su ugledale svjetlo dana, baš kao i sami tablet golemih dimenzija. Dok mnogi hvale brzinu uređaja, u iFixitu su po dobrom starom običaju odlučili zaviriti unutra - i vidjeti što ga točno pogoni

Već s vanjske strane je vidljivo kako su tipke, mikrofoni i kamerice praktički identični i smješteni na istim lokacijama kao kod iPada Air. Ipak, ima i razlika - na kućištu se nalazi Smart Connector, za spajanje dodataka na ovaj uređaj, poput tipkovnica i sl.

Različiti su i zvučnici, kojih je sada ukupno četiri komada smještenih u kućištu uz pripadajuće rezonantne komore. No, nešto više o tome naknadno. iFixit je iskoristio priliku i usporedio dimenzije i tehničke karakteristike Surface Pro 'četvorke' s golemim Appleovim tabletom. iPad Pro ima nešto veći zaslon (12,9" u usporedbi s 12,3"), a nešto je i lakši. iPad Pro je i tanji (6,9mm nasuprot 8,45mm), no ove stvari su bile jasne i ranije. Dok ih iFixit naziva 'natjecateljima' u tablet kategoriji, Surface Pro 4 je i dalje Windows PC.


iPad Pro se otvara baš poput prethodnika (dakle, ne pretjerano lako), a dodatna zapreka je smještaj matične ploče na sredini uređaja. Dok s vanjske strane liči na predimenzionirani iPad Air, u unutrašnjosti je situacija nešto drugačija. Dok baterije dominiraju u modelu iPad Air, rezonantne komore s golemim (za tablet) zvučnicima u modelu iPad Pro zauzimaju veliki dio prostora pored baterija. Površina tih komora je ispunjena nekom pjenom.

Prvi put u iPadu pronađen je i elektromagnetski štit preko matične ploče, koji ga štiti ne samo od interferencije već i spaja elektroniku s kućištem. Sama pločica sadrži Apple APL1021 A9X 64-bitni čip, 4GB radne memorije (SK Hynix), Toshibin NAND Flash od 32GB, InvenSenseov žiroskop i akcelerometar, NFC kontroler i ostatak divota. Njih okružuju dva paketa baterija ukupnog kapaciteta 10.307 mAh.