RAČUNARSTVO ‘U OBLAKU’

IBM ulaže 1,2 milijarde dolara u razvoj cloud tehnologija

20.01.2014 u 16:25

Bionic
Reading

Ulaganje IBM-a uključuje mrežu cloud podatkovnih centara koji će klijentima tvrtke pružiti fleksibilnost, veću transparentnost i kontrolu nad podacima te bolju primjenu IT tehnologija u svakodnevnom poslovanju

Tijekom 2014. godine IBM će ponuditi niz cloud usluga iz 40 podatkovnih centara smještenih diljem svijeta, u petnaest zemalja i na pet kontinenata – u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Europi, Aziji i Australiji. Također, IBM će otvoriti 15 novih centara diljem svijeta. Među novim podatkovnim centrima nalaze se oni koji će biti sagrađeni u Kini, Washingotnu, Hong Kongu, Londonu, Japanu, Indiji, Kanadi te u gradovima Dallasu i Mexico Cityju. S tom nadogradnjom mreže podatkovnih centara IBM će imati podatkovne centre u svim zemljopisnim regijama svijeta, a sljedeći korak bit će proširenje te mreže tijekom 2015. godine na regije Srednjeg Istoka i Afrike.

Prema nekim procjenama, globalno tržište cloud usluga doseći će vrijednost od 200 milijardi američkih dolara do 2020. godine. Taj rast dogodit će se zahvaljujući tome što će mnoge države ponuditi svoje cloud usluge građanima, a mnoge tvrtke će prodavati svoje proizvode putem clouda i na taj način razvijati nove proizvode, upravljati lancima opskrbe te transformirati poslovanje.

IBM nastavlja ulagati u područja s visokim stopama rasta’, izjavio je Erich Clementi, stariji potpredsjednik IBM-ova globalnog Odjela za tehnološke usluge. ‘Prošle godine IBM je uložio dvije milijarde dolara u tvrtku SoftLayer i u njen postojeći portfelj cloud usluga. Današnja objava govori o sljedećem koraku u tom smjeru – u globalno širenje IBM-ove cloud infrastrukture koja će klijentima pomoći u preobrazbi njihova poslovanja’.