ENERGETSKA EFIKASNOST

IBM pridonosi očuvanju okoliša

17.12.2008 u 07:00

Bionic
Reading

U sklopu poslovnog događanja Green IT održanog u hotelu Sheraton, IBM je predstavio razvojnu i poslovnu politiku usmjerenu prema energetski učinkovitim tehnološkim rješenjima te proizvode i usluge na području energetski i ekološki efikasnog 'zelenog' IT-a

Upravo su zaštita okoliša i energetska efikasnost izuzetno važan dio IBM-ove strategije i poslovanja. IBM znatno ulaže u razvoj 'zelenih' tehnologija i usluga, što uključuje tim od 1.000 specijalista za energetsku efikasnost. Primjenom spomenutih tehnologija u vlastitoj računalnoj infrastrukturi, IBM je smanjio vlastitu emisiju CO2 za 40 posto te uštedio 250 milijuna dolara u potrošenoj električnoj energiji od 1990. do 2005. godine.

Efikasni Data centar: smanjivanje energetskih troškova

IBM je razvio ponudu New Enterprise Data Center uz pomoć kojeg korisnicima nudi potpunu optimizaciju njihovog računalnog sustava s ciljem smanjenja potrošnje energije. Optimizacija se sastoji od optimizacije serverskog i storage sustava (uz primjenu manjeg broja uređaja nastoji se postići jednak ili bolji kapacitet i performanse, što rezultira smanjenom potrošnjom energije i emisije CO2) te izgradnjom energetski efikasnih i sigurnih podatkovnih centara, tj. računalnih postrojenja (kroz napredne metode termalne analize te kroz izgradnju/rekonstrukciju sigurnih i energetski optimalnih računalnih postrojenja).

IBM-ova hardverska i softverska rješenja te usluge namijenjeni su poslovnim sustavima svih veličina koji se suočavaju s problemima vezanim uz zaštitu okoliša te rastućim energetskim troškovima s ciljem ostvarenja učinkovitosti, raspoloživosti i jednostavnosti. IBM Hrvatska u stanju je svaki današnji IT centar učiniti efikasnijim i ekološki prihvatljivijim.

IBM Project Big Green

Project Big Green je ključan dio IBM-ove nove strategije koja se tiče podatkovnih centara. On se fokusira na rješenja zasnovana na dugogodišnjem iskustvu u virtualizaciji, izgradnji energetski efikasnih 'zelenih' IT sustava, iskustvu u upravljanju servisima, sigurnosti i cloud-računalstvu. Novi poslovni podatkovni centar nudi značajna poboljšanja u IT performansama te energetskoj učinkovitosti, dok istovremeno pomaže pri brzom pokretanju novih IT usluga. U sklopu inicijative izdvaja se jedna milijarda dolara godišnje za razvoj tehnologija koje će korisnicima pomoći da značajno povećaju razinu energetske učinkovitosti svojih podatkovnih centara. U podatkovnim centrima smještena je optimizirana server/storage infrastruktura.

Eco-Patent Commons inicijativa

U siječnju 2008. godine pokrenuta je Eco-Patent Commons inicijativa koja je usmjerena na prijavljivanje ekopatenata, odnosno inovacija usmjerenih na probleme okoliša s ciljem unapređivanja proizvodnih postupaka i poslovnih procesa na način koji doprinosi očuvanju okoliša. Korporacije imaju priliku prijaviti patente te tako očuvati energiju i bolje iskorištavati gorivo, sprečavati zagađenja, promovirati korištenje ekološki prihvatljivih materijala i tvari, racionalno koristiti vodu i sirovine te razmjenjivati inovacije i rješenja koja podržavaju održivi razvoj.

Trendovi budućnosti

Osim energetski učinkovitih tehnoloških rješenja vezanih uz IT centre, IBM se usmjerava i na rješenja vezana za efikasnost iskorištavanja energije te zaštitu okoliša, uključujući održive lance/procese nabave, upotrebu solarne tehnologije, usluge upravljanja disipacijom CO2, upravljanje potrošnjom vode, inteligentne/efikasne mreže te inteligentne sustave prijevoza.

IBM System and Technology Group rješenja

Cjelokupni portfelj IBM-ovih servera dizajniran je u skladu s potrebama vezanim uz energetsku učinkovitost. System z mainframe u mogućnosti je raditi dulje vremena na maksimalnom opterećenju (najveća moguća iskoristivost procesne snage), dok IBM-ova POWER virtualizacija te Blade System x arhitektura može smanjiti ukupnu potrošnju za 37 posto (i više) u visoko zahtjevnim okruženjima. Ovakva efikasnost uključuje i storage sustave gdje je IBM vodeća tvrtka na području virtualizacije.

Virtualizacija

IBM-ova cross-platform virtualizacija koja uključuje automatizaciju te napredna rješenja za upravljanje IT sustavima unapređuje efikasnost iskorištenja investicija u IT te smanjuje operativne troškove IT-a.

Dodatne informacije mogu se pronaći na www.ibm.com