ZA PRIJENOSNE UREĐAJE

IBM-ovom platformom MobileFirst do poslovnih i organizacijskih aplikacija

31.03.2016 u 20:35

Bionic
Reading

IBM-ova MobileFirst platforma alat je za proizvodnju poslovnih aplikacija namijenjenih uporabi na raznim vrstama prijenosnih (mobitel, tablet) uređaja. Rješenja napravljena na MobileFirst platformi osvojila su niz, što inozemnih, što domaćih nagrada, a možda je u Hrvatskoj najpoznatije po aplikaciji ePolicija, koji je razvila tvrtka Beta Tau Beta

IBM priopćava kako se administratori informacijskih sustava u tvrtkama mogu Mobile First alatima poslužiti za izradu aplikacija na vlastitim sustavima ili u nekoj cloud platformi. Programeri mogu s tim alatima povezivati aplikacije koje proizvode s raznim bazama poslovnih podataka i usluga. IBM MobileFirst paket alata radi sa svim važnijim operativnim sustavima za prijenosne uređaje.

Uz to, tu su i alati koji programerima pomažu u radu u svim fazama razvoja aplikacije – počevši od samog pisanja koda, implementacije do održavanja. Tehnički gledano, središte sustava je poslužitelj koji funkcionira kao točka integracije aplikacija s tvrtkinim poslovnim resursima i informacijskim sustavima. Poslovno gledano, IBM MobileFirst je tehnologija koja mijenja način interakcije tvrtki koji ga primjenjuju s njihovim klijentima.


Solidan primjer takve preobrazbe odnosa prema klijentima je nedavna instalacija rješenja IBM MobileFirst for iOS, u banci Alior u Poljskoj. Zaposlenici te banke – financijski savjetnici i osobni bankari - sada mogu u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg mjesta klijentima nuditi personalizirane bankarske usluge putem iPad uređaja, a rješenje je opremljeno i analitičkim softverom koje pruža mogućnost predviđanja budućeg ponašanja klijenata na temelju akumuliranih podataka iz prethodnih transakcija. Sve te funkcionalnosti su stalno dostupne osobnim bankarima – bez obzira na mjesto gdje su se sastali s klijentom: u njegovoj kuhinji, kafiću ili u parku, a ne samo u prostorijama poslovnice. Rješenje, IBM MobileFirst je i potpuno sigurnosno zaštićeno.

Aplikacije proizvedene na IBM MobileFirst platformi mogu se prilagoditi svakoj organizaciji, lako se instaliraju, jednostavne su za rad i mogu se nadograđivati putem posebne IBM-ove cloud usluge. IBM-ovu platformu MobileFirst već godinu dana koristi i hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova kroz aplikaciju ePolicija. Softver koji koristi policija u Hrvatskoj proizvela je tvrtka Beta Tau Beta, tvrtka partner kompanije IBM, a primjenjuje se na tablet uređajima i mobilnim telefonima.

Aplikacija ePolicija
, koju je osmislila tvrtke Beta Tau Beta, osvojila je prvo mjesto na natjecanju IBM 2015 Mainframe Mobile App Throwdown, u kategoriji rješenja koje razvijaju poslovni partneri. Nagrada je dodijeljena prošlog svibnja u Las Vegasu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Razvoj sustava primijenjenog u Ministarstvu unutrašnjih poslova RH financirao je HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne industrije) putem svog Programa razvoja internetskih i širokopojasnih usluga u Republici Hrvatskoj.