SLIJEDE LUNARNI SELFIJI

I Mjesec je od sada Wi-Fi Hotspot

02.06.2014 u 06:31

Bionic
Reading

Znanstvenici NASA-e i MIT-a su prvi put usmjerili bežičnu internetsku vezu na Mjesec, a teoretski ona znači da bi budući posjetitelji ovog prirodnog satelita mogli uživati u blagodatima interneta - brzinama većim od onih koje većina ima kod kuće

9. lipnja istraživački tim planira prezentirati rezultate svog rada i demonstracije na CLEO tehnološkoj konferenciji o laserima u Kaliforniji.

Kako bi ostvarili 'Mjesečev broadband', znanstvenici su iskoristili četiri zasebna teleskopa u Novom Meksiku kako bi poslali signal u prijemnik na satelit, koji se pak nalazi u orbiti oko Mjeseca.


Svaki od navedenih teleskopa sadrži poseban laserski odašiljač koji podatke odašilje u kodiranim impulsima infracrvenog svjetla. Kako bi se kompenzirali atmosferski efekti, svaki od teleskopa s odašiljačem prenosi svjetlo kroz različite 'stupove zraka', što u konačnici povećava vjerojatnost da će barem jedna od laserskih zraka stići do prijamnika na satelitu te tako uspostaviti vezu s Mjesecom.

Što se ostvarene brzine tiče, vrijedi tek reći da je ona impresivna. Slanje podataka sa Zemlje na Mjesec se odvija na 19,33 megabita po sekundi, dok je preuzimanje podataka 'zaustavljeno' na fenomenalnih 622 megabita po sekundi.

Ostaje tek 'problem' latencije za one koji osim gledanja filmova požele surfati internetom - s Mjeseca, naravno.