PRIPREME ZA SERIJSKU PROIZVODNJU

I Kinezi testiraju, autonomni automobil prešao gotovo 2.000 kilometara

22.04.2016 u 07:14

Bionic
Reading

Fordov partner u Kini, Chongqing Changan Automobile Co., izvijestio je kako su dovršili cestovno testiranje autonomnomg automobila od gotovo dvije tisuće kilometara. Cilj ove kompanije je serijski proizvoditi 'visoko autonomne automobile' do 2020. godine

Bloomberg prenosi kako je testni automobil krenuo iz sjedišta kompanije u Chongqingu i stigao u Peking nakon šest dana. Vozilo je, baš kako to obično i biva slučaj, bilo opremljeno radarom, kamerama i nizom drugih senzora te sustavom za analizu ceste. Testirani su uvjeti automatskog krstarenja, održavanja vozila u traci, glasovna kontrola te pomoć u vožnji za vrijeme gustog prometa.

Dnevno je vozilo nešto preko 300 kilometara dnevno, što je u skladu s testovima na pravim cestama (ne poligonima) koje je radio i Google. Za sada nije poznato koristi li ovo vozilo neka od Fordovih ranije demonstriranih rješenja za autonomnu vožnju.

Changan se tako našao među drugim kineskim divovima (BAIC Group te internetski gigant Baidu), koji žele ući u globalnu utrku za razvoj autonomnih vozila.