RECENZIJA

Hyper Light Drifter je težak, sirov i fenomenalan

21.04.2016 u 07:09

Bionic
Reading

Neobično, atmosferično, teško – tri riječi kojima se najlakše može opisati Heart Machineov nemilosrdni akcijski RPG Hyper Light Drifter, neobični zeldoliki naslov koji vas nastoji oduševiti, zbuniti i naživcirati

Naoko, pogotovo ako se čovjek osloni samo na slike iz igre, ovaj naslov ne izgleda bogzna kako lijepo. Sirovi nerijetko nasilni prizori uobličeni karakterističnim pixel artom prva su stvar koja će, rekao bih skoro sigurno, odbiti dio gejmera naviklih na ultra-vizuale nešto malo skupljih naslova.

Međutim, čim uzmete malo vremena da zagrebete površinu i dopustite da vam se zavuče pod kožu, Hyper Light Drifter postaje prekrasan nemilosrdni izlet u zamišljeni svijet koji je, čini se, prošao kroz blago rečeno – turbulentna vremena.

U Drifteru preuzimate ulogu misterioznog putnika koji očigledno raspolaže tehnologijom superiornom onoj prisutnoj u svijetu igre. Njegova bolest koja, među ostalim, uzrokuje noćne more, jedan je od motiva koji ga tjeraju prema naprijed. Svijet kroz koji putuje potpuno je nepoznat, a igra se trudi da ga učini još čudnijim. Naime, sva komunikacija u igri ne koristi dijalog, već nizove slika ili simbola koji vam nastoje objasniti što vaš sugovornik nastoji reći.

Na početku ovo možda ispada malo zbunjujuće, no bitno je ne zaboraviti da glavni junak vjerojatno niti ne zna lokalni dijalekt. Uglavnom, htjeli mi to ili ne, Drifter je stranac u stranom svijetu, a njegov zadatak je (zbog nekog razloga) ubiti četiri antagonista koji se nalaze na krajevima svijeta – sjeveru, jugu, istoku i zapadu.

Do njih dolazite istraživanjem podneblja u kojem su se ulogorili, sukobljavanjem s lokalnom florom i faunom te rješavanjem niza manje ili više sofisticiranih slagalica. Glavni keč kod Hyper Ligth Driftera čuči iza jednostavnog sklopa mehanika – vaš lik opremljen je svjetlosnom sabljom i pištoljem. Kad nešto pogodite sabljom, dobivate municiju za pucaljku. Igra vas tjera da se s neprijateljem bacate u koštac iz blizine, ne biste li njegovog kolegu omekšali s par hitaca iz vjerne sačmarice.

Drugi alat na raspolaganju sumanuto je brzi šprint pomoću kojeg se u trenu možete blinkati s jednog mjesta na drugo. Ako mislite da zbog ovih moćnih alata neprijatelji neće imati šanse, gadno ste se prevarili. Negativci, pogotovo oni otporniji, posjeduju kvalitete slične nakazama iz Dark Soulsa, kažnjavajući vas za svaki nesmotreni potez te predviđajući vaše poteze prije nego što iz izvedete. Borba u Hyper Light Drifteru munjevita je, sirova i neopisivo teška.

Ovo pogotovo dolazi do izražaja u makljaži s bossovima koji, osim gomile zdravlja, posjeduju i arsenal smrtonosnih napada koji postaju sve gori i gori čim ih vi više ranjavate. Pobjede će vas nerijetko ostaviti s tek trunkom zdravlja, potpuno potrošenim medikitovima, i oko dvadeset minuta do pola sata potrošenog vremena.

Savladavanje mnogobrojnih neprijatelja ne seže puno dalje od malo prije spomenutih sukoba s većim protivnicima. Uzmemo li u obzir da većina lokacija ima neki keč koji vas tjera da borbi prilazite s određenom količinom rizika, vaš posao nikad nije prelagan. Bili to uski hodnici koji smetaju vašem munjevitom kretanju, bili to neprijatelji koje je praktički nemoguće zaobići ili jednostavno sirovi odnos brojeva (vi jedan, njih deset) – nijedna borba u igri ne može se nazvati trivijalnom.

No poanta iza svega ovoga je ta da je borba, ma koliko ona teška bila, nevjerojatno zadovoljavajuća, pogotovo kad konačno naučite manevrirati oko protivnika, te koristiti njihov AI protiv njih. Postupna nadogradnja vaše opreme, nova oružja te u konačnici – vaša vještina, s vremenom će vam olakšati posao. Ne zato što ćete postati jaki, već zato što ćete si poštimati arsenal oružja i specijalnih poteza da najviše odgovara vašem stilu igre.
Kombiniramo li to sa sjajno skladanom ambijentalnom glazbom, mračnom SF-punk estetikom i u konačnici – jednostavnim ali učinkovitim dizajnom, dobivamo akcijski RPG dostojan svakog tko cijeni dobar izazov.

Hyper Light Drifter jedan je vrlo dobar naslov koji će najviše cijeniti fanovi teških indie akcijskih avantura. Njegov najveći izazov leži u nijansama njegovog izazovnog dizajna tamnica i neprijatelja, a konačna satisfakcija u mističnom svijetu gdje kročite kao stranac te ovisite samo o brzim refleksima i dobroj staroj upornosti.

Hyper Light Drifter trailer

ime: Hyper Light Drifter
žanr: akcijski RPG
proizvođač: Heart Machine
izdavač: /
platforme: PC

Plus:
- dizajn i atmosfera
- glazba
- teška borba

Minus:
- pikselasta estetika nije za svakog
- piktogrami i simboli korišteni pri komuniciranju znaju biti zamorni

Ocjena: +4