PREMIJERA USKORO

Huawei Mate 30 će ipak biti bez Googleovih aplikacija?

03.09.2019 u 10:14

Bionic
Reading

Novi pametni telefon kineskog proizvođača kreće u prodaju bez aplikacija za YouTube, Gmail, Google Maps...

Huawei bi tijekom ovog mjeseca u Muenchenu (Njemačka) trebao predstaviti nove modele smartfona iz serije Mate 30. Bit će to prvi pametni telefoni te tvrtke, piše CNN, koji će se pojaviti na tržištu nakon što su ju američke vlasti stavile na crnu listu i odsjekle pristup Googleovim aplikacijama i servisima za nove proizvode.

Najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme i drugi po veličini proizvođač pametnih telefona u svibnju se našao na popisu tvrtki kojima američka poduzeća ne smiju prodavati tehnologiju i softver. Osim Googlea, s Huaweijem zbog toga ne smiju raditi tvrtke poput Intela, Microna, Qualcomma, Facebooka...

TEHNO IZBOR

Pogledajte jeftinije smartfone za svačiji ukus i džep

Pogledaj galeriju

U kineskoj su tvrtci očekivali takav razvoj događaja pa su nagomilali zalihe hardvera. Ali nisu isto mogli napraviti sa softverom. Uspjeli su osigurati Googleove licence za nekoliko smartfona prije no što su se našli na crnoj listi, no modeli iz serije Mate 30 nisu bili među njima.

Iako u Huaweiju inzistiraju na tome kako su ime Googleov operativni sustav Android i njegov prateći eko sustav i dalje prvi izbor, razvili su vlastiti operativni sustav Harmony i predstavili ga javnosti prošlog mjeseca.

Nije isključeno kako bi Mate 30 ipak mogao biti pogonjen Androidom, s obzirom da je riječ o softveru otvorenog računalnog koda. Ali, neće imati pristup Googleovim aplikacijama i trgovini Play. Bez toga će, procjenjuje se, biti značajno manje privlačan kupcima izvan Kine.

Nedavno je osnivač i glavni izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei priznao kako je prodaja njihovih pametnih telefona na globalnoj razini pala za 40 posto u mjesecu nakon što su vlasti SAD-a uvele zabranu.