GENERACIJA NEXT

Hrvatski Telekom predstavio projekt kojim će promijeniti digitalnu budućnost Hrvatske

08.11.2017 u 11:24

Bionic
Reading

Nova komunikacijska platforma objedinjuje sve projekte kojima HT, na valu tehnoloških promjena, provodi digitalnu transformaciju društva

Generacija Next nova je, u srijedu predstavljena, komunikacijska platforma Hrvatskog Telekoma koja objedinjuje sve projekte kompanije koji pomažu pripremiti Hrvatsku za novi val tehnoloških promjena.

Ovim projektima će se educirati više od 1500 učenika i 100 mentora diljem zemlje.

'Generacija Next ulaže u ljude koji su spremni iskoristiti prilike koje novo vrijeme donosi. To znači da uključujemo mlade u STEM projekte koji mijenjaju društvo te pomažu njihovom razvoju i budućim karijerama. Podržanim projektima u sklopu donacijskog natječaja i ove ćemo godine povećati broj učenika i studenata educiranih za korištenje suvremenih tehnologija, no usmjerili smo se i na edukaciju mentora kako bi se znanje dalje prenosilo', istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

U sklopu Generacije Next predstavljeni su i pobjednici donacijskog natječaja Hrvatskog Telekoma na koji se ove godine prijavilo preko 70 projekata, a kojim kompanija kontinuirano nagrađuje i podržava najbolje STEM projekte u Hrvatskoj.

Ukupan iznos donacije od 700.000 kuna ove je godine podijeljen u tri kategorije: Edukacija mladih, Edukacija učitelja te Inovacije.

Dobitnik u kategoriji Edukacija mladih je projekt HT Campus Astronomskog društva Višnjan, u kategoriji Edukacija učitelja/profesora donirano je Institutu za razvoj i inovativnost mladih za projekt Napredne Internet of Things tehnologije u hrvatskim školama, a u kategoriji Inovacije, najboljim je proglašen projekt Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu  - Prva hrvatska punionica vodika.

Prva hrvatska punionica vodika zasniva se na ekološkom rješenju korištenja Sunčeve energije za proizvodnju alternativnog goriva, odnosno vodika za čišći transport čime će se smanjiti zagađenje zraka.

'Hrvatska će postati bogatija za inovativni sustav koji povezuje proizvodnju, pohranu i distribuciju vodika' - objasnila je voditeljica projekta Ankica Kovač dodavši kako ovakve tehnologije spadaju u sedam ključnih tehnologija 21. stoljeća te je iznimno važno da se na vrijeme razvijaju.

O projektu Napredne IoT u hrvatskim školama govorila je Rujana Bakić, suosnivačica i glavna tajnica Institua za razvoj i inovativnost mladih.

'Kroz ovaj projekt educirat će se preko 100 učitelja i mentora za rad s IoT tehnologijama koji će stečena znanja prenijeti na 800 djece diljem Hrvatske', istaknula je Bakić dodavši kakoje IoT najbrže rastuća internet tehnologija današnjice s čijim će se uvođenjem u školstvo učiteljima omogućiti praćenje svjetskih trendova.

  • +5
Generacija Next Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Uz izradu besplatnih edukacijskih materijala, učenicima i mentorima bit će donirana oprema koja omogućuje edukaciju i direktnu primjenu IoT u praksi.

Posljednji pobjednički projekt HT Campus pod vodstvom profesora Korada Korlevića, nastavak je prošlogodišnjeg projekta Astronomskog društva Višnjan.

'Prva godina je bila udarna s novim laboratorijem u koji su djeca nahrupila i prije nego što je završen', kaže Korlević te ističe kako je ove godine u planu uključiti 725 učenika.

Polaznici kampusa na događaju su predstavili pet novih asteroida koje su otkrili ove jeseni, a demonstrirana je i vožnja bicikla na vodik.