NASA ČASTI

Istražite Zemlju i svemir uz ove predivne interaktivne sadržaje

08.11.2017 u 10:47

Bionic
Reading

Inženjeri iz NASA-e priredili su niz interaktivnih sadržaja koji znatiželjnicima prikazuju najnovija dostignuća u znanosti i astronomiji, a mi vam donosimo pet najboljih

Koliko ste puta pogledali fotografije snimljene teleskopima? Ako vas je ijedno kozmičko čudo uspjelo oduševiti, obavezno bacite pogled na kolekciju web stranica i aplikacija iz NASA-e koje na interaktivan način prikazuju naš planet, svemir i dostignuća u modernoj znanosti.

NASA’s Eyes je 'Google Earth' za svemir

Istraživanje svemira je prilično zanimljiv posao, a inženjeri koji svijet gledaju kroz 'oči NASA-e' na raspolaganju imaju hrpu simulacija u pravom vremenu. NASA's Eyes je praktički Google Earth za svemir koji je podijeljen u tri osnovne sekcije: Zemlja, Sunčev sustav i egzoplaneti. Ako ne znate što biste radili, prošećite kroz Sunčev sustav i pratite sondu Juno pri njezinom posjetu Saturnu.

Ako vam je svemir jednostavno previše stran, uvijek možete baciti pogled na Zemlju i pratiti požare koji haraju Indijom i Pakistanom. Kad ste već tu, bacite pogled i na imerzivnu Voyagerovu turneju Sunčevim sustavom. NASA Eyes je mjesto gdje ćete pronaći razne virtualne demonstracije pokusa, kao i animacije što prikazuju duboki svemir. 

Images of Change prati promjene na Zemlji pomoću satelitskih snimki

NASA, kao što znate, ima velik broj satelita koji kruže oko Zemlje, a njihov je zadatak da, među ostalim, ponekad prenose slike našeg planeta. Odjel za klimatske promjene u NASA-i ove podatke koristi kako bi prikazao prirodne pojave koje uzrokuju velike štete.

Slike prikazuju otočja pogođena uraganima ili područja pogođena požarima, kao i neobične prizore poput rijeke Urmije koja mijenja boju iz zelene u crvenu. Images of Change se, makar se tako čini, ne bavi globalnim zagrijavanjem. On prati evoluciju našeg planeta na način kakav do danas nije bio zamisliv.

NASA Image Library (web) pohranjuje sve fotografije iz NASA-e na jednom mjestu

Kao što ste puno puta mogli vidjeti i na tportalu, slike iz NASA-e često su vrlo impresivne. Najveći problem s njima je, doduše, to što ih je strahovito teško pronaći. Zbog same veličine organizacije njezini brojni odjeli imaju svoje vlastite baze, što znači da je sve slike do danas bilo jako teško pronaći na jednom mjestu.

NASA je konačno sve ove baze fotografija dovela na jedno mjesto. Moguće je pronaći bilo koju fotografiju ili videosnimak jednostavnom pretragom na NASA’s Image and Video Library. Primjera radi, kada bacite pogled na slike koje je snimio teleskop Hubble, teško ćete ostati ravnodušni.

WTF NASA (web) objašnjava na koji način NASA pomaže svijetu

Brojni internauti smatraju da je NASA veliki trošak koji ne doprinosi ničemu. Stranica WTF NASA je napravljena samo zbog njih. Ovaj web je posvećen dokazima da NASA svijet čini ljepšim mjestom.

Svaka informacija, odnosno pothvat objavljen na WTF NASA moguće je ocijeniti s pozitivnim 'That Rockets' ili negativnim 'Fail To Launch'. I da, stranica je puna dosta oštrih kritika, stoga se pripremite za malo grublje izjave.

Ako tražite verziju koja je skrojena za klince, bacite pogled na aplikaciju za iPad pod imenom NASA Spinoff. Riječ je o službenoj aplikaciji NASA-e koja prikazuje načine na koje rješenja iz agencije pomažu u svakodnevnom životu.

NASA Prospect (web) napravljen je za klince koji žele istraživati svemir

NASA se zbilja trudi mališane zainteresirati za svemir i astronomiju. NASA Prospect razvila je grupa mladih dizajnera, a njegova svrha je potaknuti dječju maštu i znatiželju.

Riječ je o interaktivnoj priči o svemirskom putniku Nicholasu. Nakon globalne katastrofe Nicholas nastoji sakupiti čuvene zlatne ploče iz NASA-e, a pri tome mu pomaže robot Ema.

  • +8
Sva ljepota svemira zabilježena teleskopom Hubble Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/Hubble