600 KM OPTIKE

HT i DT uspješno testirali TeraStream između Varaždina i Splita

27.09.2013 u 17:00

Bionic
Reading

'Korištenjem prednosti TeraStream pasivne mreže i zajednički razvijenog standarda, možemo postići drastične uštede troškova u području optičkog transporta', smatraju u Deutsche Telekomu

DT i HT uspješno su završili specijalizirani test nad TeraStream infrastrukturom između Splita i Varaždina, s vlaknima duljine oko 600 km, s pomoću 100GbE IP router sučelja i transpondera Cisco Systemsa i Alcatel-Lucenta.

To pokazuje da je moguće koristiti IP routere različitih proizvođača te razmjenu podataka bez posredne opreme, kao što su tradicionalni DWDM sustavi.

TeraStream je mrežni koncept temeljen na internetskom protokolu arhitekture u oblaku, a uključuje 100 Gbit/s optičkih linkova putem DWDM sustava bez filtera. HT je u prosincu prošle godine pokrenuo na njemu temeljenu pilot mrežu u Hrvatskoj.

Sada, prvi put u povijesti, ostvarena je interoperabilnost više proizvođača na 100-gigabitnim Ethernet (GbE) DWDM vezama, između IP routera Cisco Systemsa i Alcatel-Lucenta.

DWDM je skraćenica za Dense Wavelength Division Multiplexing, optičku tehnologiju koja se koristi za povećanje propusnosti preko postojećih optičkih mreža.

Ova veza, prva takve vrste u industriji, sastoji se od šestokilometarskog Standard Single Mode Fibera (SMF) koji koristi prednost bezbojne, pasivne mreže otvorenog spektra TeraStreama.

Stogigabitni signal, koji nosi živi produkcijski promet, koristi prednosti ITU standarda 50GHz razmaka putem specijalnog algoritma koji može dosegnuti udaljenosti standardnih 10 Gb/s sustava. Implementacija u ovom testu koristi predstandardne implementacije, usklađene s ITU SG15.

'Potreba za propusnošću podatkovnih mreža stalno raste. Ova prekretnica je još jedan važan korak prema budućnosti općenito dostupnog 100GbE umrežavanja.

Korištenjem prednosti TeraStream pasivne mreže i zajednički razvijenog standarda, možemo postići drastične uštede troškova u području optičkog transporta. Predviđamo da će to također biti najviše cjenovno učinkovita optička povezanost za aplikacije podatkovnih centara. Zadovoljni smo najnovijim napredovanjima proizvođača opreme', rekao je Bruno Jacobfeuerborn, CTO Deutsche Telekom Grupe.

Ispitivanja su zajedno proveli Alcatel-Lucent, Cisco Systems, HT i DT kao dio aktualnog rada na razvoju infrastrukture za buduće elektroničke komunikacije.

'Ovo je prekretnica, jedna od mnogih koje se nadamo ostvariti partnerstvom s DT-om i industrijom kako bismo unaprijedili tehnologiju i stimulirali kontinuirane inovacije', rekao je Bill Gartner, VP/GM High End Routing and Optical u Ciscu.