VELIKO PRIZNANJE

Hrvatski znanstvenik dobio prestižnu nagradu

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 02.11.2010 13:27
  • Objavljeno 02.11.2010 u 11:49
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatski znanstvenik Nenad Ban (44), s Instituta za molekularnu biologiju i biofiziku na ETH-u u Zürichu, dobitnik je prestižne njemačke nagrade Heinrich Wieland za 2010.

Prof. Ban je dobio 50.000 eura za definiciju molekularne strukture tzv. sintaze masnih kiselina (FAS) kod gljiva i sisavaca, jednog od najsloženijih enzima u ljudskim stanicama koji igra ključnu ulogu u sintezi lipida.

Riječ je o jednoj od najprestižnijih nagrada u Njemačkoj za područje biokemije i znanosti o životu, a dodjeljuje je Boerhinger Ingelheim, jedna od vodećih farmaceutskih kompanija na svijetu. Ime je dobila po Heinrichu Wielandu (1877-1957) koji je 1927. dobio Nobelovu nagradu za kemiju zbog istraživanja lipida.

Rad hrvatskog stručnjaka na sintazi smatra se temeljem za biokemijska istraživanja.

Uz to što su važne za staničnu biologiju, sintaze su također vrlo zanimljive kao moguće mete za lijekove protiv raka ili metaboličkih poremećaja kao što je pretilost. Masne kiseline od ključnog su značenja za funkcioniranje metabolizama svih živih bića. Nalaze se u membranama stanica i djeluju kao spremnici energije te kao molekule glasnici. Prof. Ban otkrio je strukture dviju klasa sintaza u višim organizmima do atomskih detalja.

Nenad Ban rodio se u Zagrebu gdje je diplomirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirao je 1994. na odjelu za biokemiju na Kalifornijskom sveučilištu u Riversiedeu. Postdoktorski studij od 1995. do 2000. proveo je na Yaleu, gdje je u skupini Thomasa Steitza ostvario pionirske rezultate u otkrivanju strukture ribosoma – staničnih proizvođača proteina. Steitz je prošle godine za svoj rad dobio Nobelovu nagradu.

Godine 2000. Ban je postao asistent na Švicarskom tehnološkom institutu (ETH), na kojem su radili Einstein i hrvatski nobelovci Prelog i Ružička, a 2007. postao je stalni profesor. Glavni cilj njegovih istraživanja je proučavanje strukture i funkcije velikih staničnih spojeva pomoću kombinacije kristalografskih, mikroskopskih i biokemijskih metoda. Njegov je rad imao važan utjecaj na različita područja sinteze proteina i masnih kiselina.

Ove godine je za svoja istraživanja dobio i grant od 2,5 milijuna eura, što ga Europski istraživački savjet (ERC) dodjeljuje najboljim znanstvenicima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi