VELIKI USPJEH

Hrvatski studenti prava regionalni prvaci!

19.12.2012 u 08:41

Bionic
Reading

Studenti Pravnog fakulteta na ovogodišnjem su regionalnom krugu South East Europe Price Media Law Moot Court Competition koja se održala u Beogradu od 14. do 16. prosinca, osvojili prvo timsko mjesto i tako se kvalificirali na međunarodni krug koji će se održati na Sveučilištu Oxford u travnju slijedeće godine, dok je Antonija Ivančan proglašena najboljim govornikom natjecanja

Ovo je prvi put da je tim iz Hrvatske prisustvovao na ovom natjecanju. Jean Monnet Katedra za europsko javno pravo je spremala šesteročlani tim koji čine Ivana Cvitanović, Antonija Ivančan, Filip Kufrin, Kristina Mandić, Dina Salapić i Dora Stulić, uz mentorstvo Branke Marušić mag. iur. i u suradnji s Ivom Kuštrak dipl. iur., asistenticom na Katedri za građansko pravo. Studenti su na natjecanju sudjelovali uz potporu Pravnog fakulteta u Zagrebu, te sponzore Varteks d.d. putem modne marka Di Caprio i Školske knjige.

U finalu studenti su se susreli sa Pravnim fakultetom iz Niša, a u sudačkom vijeću sastavljenom od pet sudaca sudili su sudac Europskog suda za ljudska prava prof. dr. sc. Dragoljub Popović, sutkinja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Margarita Tsatsa Nikolovska, Vesna Alaburić, Slobodan Kremenjak i Aleksandar Kushmanov. Price Media Law Moot Court Competition natjecanje je na kojem sudjeluju ekipe iz čitavog svijeta i koje se održava od 2008. godine u organizaciji Sveučilišta u Oxfordu.

Tematika natjecanja je pravo medija, a ovogodišnji se slučaj bavi pitanjima zaštite slobode izražavanja, okupljanja, prava privatnosti te problematikom klevete u modernim medijima. Kao suci sudjeluju mnogi cijenjeni pravnici pa je tako 2011. godine na natjecanju sudila i Nina Vajić, hrvatska sutkinja pri Europskom sudu za ljudska prava.