DOMAĆA PAMET ZA IOT

Hrvatska tvrtka ima uređaje koji mogu olakšati očitavanje brojila za struju, vodu i plin

21.10.2020 u 09:35

Bionic
Reading

Uređaji tvrtke Holosys trebali bi osigurati brži i pouzdaniji prijenos podataka ali i, primjerice, poboljšano prikupljanje informacija s mjerila vode i plina na nepristupačnim područjima

Holosys, hrvatska tvrtka koja se bavi proizvodnjom naprednih elektroničkih uređaja i razvojem ICT rješenja za daljinsko očitanje potrošnje struje, plina i vode, razvila je nove uređaje koji omogućuju implementaciju rješenja baziranih na tehnologiji NB-IoT (Narrowband Internet of Things).

Samostalno razvijaju, proizvode i isporučuju NB-IoT Bridge i NB-IoT Pulse Reader P1-N, module koji omogućuju povezivanje na NB-IoT mreže telekom operatera. Ti bi uređaji trebali osigurati brži i pouzdaniji prijenos podataka ali i, primjerice, poboljšano prikupljanje informacija s mjerila vode i plina na nepristupačnim područjima.

Uređaji su, kažu u Holosysu, trajni i otporni na vanjske uvjete. Rade na temperaturama od -20 to 80 Celzijusovih stupnjeva, baterija traje i po 10 godina, a firmware je moguće instalirati na daljinu.

Funkcionalnosti uređaja testirane su i potvrđene u realnim uvjetima u više vodovoda i plinara u Hrvatskoj. 'Očekujemo veći interes za takvim rješenjima u Hrvatskoj, a istovremeno počeli smo plasirati uređaje kod nekoliko velikih partnera širom Europe i otvaramo vrata kod brojnih sistemskih integratora'“, rekao je Tomislav Lekić, direktor Holosysa.

Poveznica s telekomima

Ta je tvrtka, dodao je, dosad svoje proizvode plasirala 50 država svijeta na četiri kontinenta. Više od 500.000 mjerila potrošnje vode i plina u svijetu je povezano kroz neki od Holosysovih sustava.

Kao najveću prednost tehnologije NB-IoT Lekić izdvaja to što uslugu pružaju telekomi tako da korisnik ne treba imati svoju opremu na centralnoj lokaciji već je dovoljna oprema na terenu pri čemu su telekomi dužni osigurati dostupnost signala.

Također, ta tehnologija koristi licencirani frekvencijski spektar za razliku od drugih konkurentskih tehnologija. To znači kako ne ometa druge uređaje i ne zagušuje ih.