ZAŠTITARI PRIRODE UPOZORAVAJU

Hrvatska će uništiti jedinstvene parkove i ugrožene vrste!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 04.02.2011 11:16
  • Objavljeno 04.02.2011 u 10:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatska bi planiranom regulacijom svojih najvećih rijeka mogla ozbiljno zaprijetiti jedinstvenim parkovima i ugroženim vrstama te postupiti protivno zakonima Europske unije kojoj se uskoro namjerava pridružiti, upozorile su u srijedu organizacije za zaštitu prirode

Osuđujući najavljene projekte, hrvatske ekološke udruge Zelena akcija, Dravska liga, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te Lijepa Naša, zajedno s World Wildlife Fondom (WWF) i EuroNaturom uputile su 2. veljače, prigodom Svjetskog dana močvara, prosvjedno pismo čelniku Delegacije EU u Zagrebu Paulu Vandorenu.

U pismu, koje je također proslijeđeno europskom povjereniku za okoliš Janezu Potočniku te povjereniku za proširenje Europske unije Stefanu Fueleu, izrazile su duboku zabrinutost da bi regulacije najavljene u Hrvatskim vodama, mogle uništiti močvarna područja Dunava, Drave, Mure, Save i Neretve - najveća područja poplavnih šuma i staništa brojnih ugroženih vrsta.

Na konferenciji za novinare, upriličenoj ovom prigodom, predstavnici udruga su upozorili da su planirane regulacije rijeka protivne kako hrvatskim tako i europskim zakonima. Inače, Hrvatska je privremeno zatvorila pregovore u okolišnom poglavlju u prosincu 2010, a taj je proces sadržavao i prihvaćanje novog Zakona o vodama te usklađivanje Zakona o zaštiti prirode prema svim europskim standardima.

Regulacijski planovi će, kako je rečeno, pretvoriti prirodne tokove rijeka u uniformne kanale, opasane kamenjem i obaloutvrdama. Oko 440 kilometara prirodnog vodotoka Dunava i Save trebalo bi se regulirati i uništiti. Projekti bi mogli ugroziti i dvije najveće preostale europske močvare - Kopački rit i Lonjsko polje te opasno zaprijetiti nekim ugroženim vrstama – osobito maloj čigri, orlu štekavcu, vidri i kečigi.

 

Najveći napad na prirodnu baštinu od osamostaljenja


Petra Boić Petrač iz WWF-a tvrdi da projekti predstavljaju najveći napad na očuvanje hrvatske i europske prirodne baštine od proglašenja neovisnosti. 'Neprihvatljivo je uporno odbijanje Hrvatskog vodnog gospodarstva da prihvati zajedničke europske vrijednosti i mjerila', istaknule su nevladine organizacije.

U Dravskoj ligi pak ističu da Hrvatske vode zajedno s mađarskim partnerima, unatoč otporu lokalnog stanovništva i odluci Ministarstva kulture protivnoj tom planu, i dalje planiraju provesti regulaciju jedinstvenog prirodnog ušća rijeke Mure u Dravu kod Legrada. U posljednjih pet godina Drava je zbog regulacije prirodnih riječnih obala već izgubila oko 80 posto parova ugrožene vrste ptice bregunice koja se ovdje gnijezdila – njihov je broj pao sa 12 tisuća na tri tisuće parova.

Hrvatske vode i Agencija za unutarnje plovne putove također planiraju regulaciju 53 kilometra toka Dunava u Hrvatskoj, rekao je Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode dodavši kako će taj projekt uništiti jedinstvene riječne meandre i ugroziti jedno od najvrednijih područja biološke raznolikosti u cijelom dunavskom slivu, uključujući i svjetski poznati Park prirode Kopački rit.

Veliki projekt regulacije planira se također i na rijeci Savi. Naime, oko 386 kilometara dug tok rijeke Save, uključujući i Lonjsko polje, planira se regulirati za plovidbu.

Hrvatske vode prošle su godine najavile i planove za isušivanje posljednjih prirodnih područja rijeke Neretve i njezine delte radi poljoprivredne proizvodnje. Ova je delta najveći močvarni kompleks na cijeloj jadranskoj obali.

Predstavnici udruga ističu da navedeni projekti pokazuju nedostatak političke volje čelnika Hrvatskih voda da svoje planove usklade s hrvatskim i europskim zakonima te od Stefana Fuelea traže da pozove hrvatsku vladu na njihovo zaustavljanje i otvaranje javne rasprave o tom pitanju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!