PLACEBO DRŽAVA

Hrvatska će izjednačiti homeopatiju s medicinom?!

01.04.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Unatoč činjenici da ogromna većina medicinskih stručnjaka i znanstvenika homeopatiju smatra ekvivalentnu placebu, njezin udio u svjetskom farmaceutskom tržištu raste, a u našoj zemlji podršku je nedavno dobila i od predstavnika državnih institucija

Prodaja homeopatskih lijekova u Sjedinjenim Državama je u 2009. godini porasla za 10 posto u odnosu na 2008. i postala biznis težak 870 milijuna dolara. Primjerice, homeopatski 'lijek' protiv gripe Oscillococcinum prodaje se u 60 zemalja, a samo u SAD-u proizvođač Boiron na njemu je zaradio najmanje 20 milijuna dolara. Trenutno zauzima 49. mjesto na ljestvici 318 lijekova protiv gripe koji godišnje donose zaradu veću od milijun dolara.

The Lancet: Homeopatija je placebo

Svjetski medicinski stručnjaci smatraju da homeopatija ima samo placebo efekt. Ističu da su već i osnovne ideje ove medicine protivne zakonima fizike i kemije. Naime, jedan od temelja homeopatije je da se 'slično sličnim liječi'. Primjerice, narezivanje luka izaziva suze i curenje nosa, a budući da sezonski rinitis uzrokuje iste simptome, homeopatija kao lijek preporučuje pripravak na temelju ekstrakta crvenog luka.

Druga pretpostavka je da razrjeđivanje aktivne supstance snažnom trešnjom lijek čini djelotvornijim čak i kada je razrijeđenost tolika da u lijeku više nema ni jedne jedine molekule aktivne tvari. Homeopati smatraju da voda pamti svojstva esencija, a da dodir s metalima briše to pamćenje. Aktivne tvari stoga se mnoštvo puta razrjeđuju u vodi koja ne smije doći u dodir s metalima. Konačan proizvod su tablete šećera koji je bio natopljen u dobro protresenoj vodi.

'Nitko nema pojma, čak ni sami homeopati, kako djeluju ti lijekovi', rekao je profesor komplementarne medicine na Peninsula Medical School Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji dr. Edzard Ernst, kritičar homeopatije i jedan od zagovornika ukidanja državne potpore ovoj metodi.

British Medical Association prošle je godine pokrenuo inicijativu da se ukine financiranje homeopatije iz proračuna, a aktivisti skeptici upriličili su pred ljekarnama širom svijeta masovna predoziranja homeopatskim pripravcima kako bi zorno dokazali da u malenim pilulama nema ama baš nikakve aktivne tvari. Američka organizacija James Randi Educational Foundation, ponudila je čak milijun dolara svakome tko uspije dokazati da homeopatija djeluje.

Homeopatija cvjeta i u Hrvatskoj

Homeopatija je već desetljećima prisutna i na hrvatskom tržištu. U Hrvatskoj je danas registrirano više homeopatskih centara i udruga, a neki profesori predaju je u sklopu komplementarne medicine na fakultetima.

Prošli tjedan u hotelu Antunović u Zagrebu povodom dana homeopatije održan je Međunarodni simpozij homeopatske medicine koji je organiziralo Hrvatsko medicinsko homeopatsko društvo (HOMED).

Dr. Ton Nicolai

Dr. Ton Nicolai, predsjednik Europskog vijeća za homeopatiju, u svojem je predavanju u Zagrebu istaknuo da se homeopatija podučava na sveučilištima širom Europe i izrazio uvjerenje da će s vremenom biti prihvaćena kao jednaka standardnoj medicini.

Na simpoziju su, među ostalima, sudjelovali mr. ph. Mirjana Lerman, načelnica Odjela farmaceutske inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, te mr. sc. dr. med. Ivan Žokalj, predsjednik Radne grupe za regulaciju komplementarne medicine iz Hrvatske liječničke komore. Prema službenom izviješću HOMED-a svi su dali podršku integraciji homeopatije u naš nacionalni sustav zdravstvene zaštite.

Podršku radu Udruge i simpoziju uputio je i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Institucije podržale homeopatiju, ali se ograđuju(?!)

Imajući u vidu stajališta suvremenih znanstvenika, ali i članke vodećeg medicinskog časopisa The Lancet, koji je u kolovozu 2005. na temelju 110 ispitivanja homeopatskih preparata zaključio da je djelovanje homeopatije u najboljem slučaju ravno djelovanju placeba, zamolili smo predstavnike Ministarstva i Ureda predsjednika da nam objasne što misle o integraciji homeopatije u sustav hrvatskog zdravstva.

Iz ministarstva su nam poslali priopćenje prema kojem je načelnica Odjela farmaceutske inspekcije Mirjana Lerman na simpoziju govorila o načinu na koji su regulirani homeopatski proizvodi u Hrvatskoj i nadležnim tijelima.

'Na kraju prezentacije istaknuto je da je prepoznata potreba reguliranja područja komplementarne medicine te da će postupci homeopatske medicine biti uključeni u istu po uzoru na druge zemlje EU. Pri Hrvatskoj liječničkoj komori djeluje Radna skupina za rješavanje pitanja komplementarne medicine u Hrvatskoj sa zadatkom definiranja komplementarnih postupaka liječenja, utvrđivanja standarda izobrazbe za obavljanje pojedinih komplementarnih tehnika i predlaganje zakonske regulative. Komplementarna medicina sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije obuhvaća sve postupke liječenja koji su nadopuna službeno prihvaćenoj medicini a koju provode liječnici i drugi visoko obrazovani medicinski stručnjaci.Postupci komplementarne medicine obuhvaćaju medicinsku akupunkturu, manualnu medicinu, kiropraktiku, određene postupke osteopatije i postupke homeopatske medicine.

Simpozij

Po izradi stručnog Prijedloga i prijedloga načina reguliranja tog područja Radna grupa dostavit će isti na mišljenje i daljnji postupak Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi', stoji u priopćenju.

Mr. Lerman za tportal je rekla da to ne znači da je dala podršku izjednačavanju homeopatije s klasičnom medicinom.

Iz Ureda predsjednika stigao je pak dopis u kojem stoji da je predsjednik Ivo Josipović pismom podržao održavanje simpozija i rad udruge Hrvatsko homeopatsko medicinsko društvo Split.

No Ured ističe da 'pismo ne govori o medicinskoj vrijednosti homeopatske metode, već o podršci aktivnostima pojedinaca i društava koja se bave homeopatijom. O medicinskoj vrijednosti homeopatije, znanstveno i stručno mišljenje dat će medicinska struka, pojedinci i organizacije kojima je medicina djelatnost', istaknuto je u priopćenju.

Iz Ureda predsjednika poručuju da je predsjedniku stigla molba HOMED-a da bude pokrovitelj simpozija, koju on nije prihvatio. 'Ured nije mogao prihvatiti sponzorstvo, pa je kurtoazno podržao simpozij i rad udruge', kažu u Uredu predsjednika.