ĐIKIĆEV TIM U ČASOPISU NATURE

Hrvati na tragu lijeka protiv kroničnih upala kože

31.03.2011 u 14:33

Bionic
Reading

U novom broju najprestižnijeg znanstvenog časopisa, Nature, međunarodna grupa stručnjaka predvođena hrvatskim profesorom Ivanom Đikićem objavila je otkriće koje razjašnjava način nastanka kroničnog dermatitisa

Rezultati istraživanja trebali bi omogućiti razvoj lijekova protiv te neugodne bolesti, ali i bolje razumijevanje nekih oblika tumora i njihova širenja.

Kronični dermatitis je dugotrajna upala kože koja može biti uzrokovana različitim čimbenicima kao što su kemikalije, lijekovi, gljivice, alergije, autoimune reakcije i slično. Karakterizirana ja crvenilom kože, svrbežom, mjehurima, krastama i sl. Gotovo svaki čovjek u životu je barem jednom doživio nekakav dermatitis.

U radu tima sudjelovao je profesor Janoš Terzić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji zajedno s profesorom Đikićem vodi Laboratorij za tumorsku biologiju u Splitu, te profesor Boris Maček sa Sveučilišta u Tübingenu i doktorica Vanja Nagy sa Sveučilišta u Beču, kao i suradnici iz inozemnih institucija.

Istraživači su proučavali način rada čimbenika tumorske nekroze - TNF-alfa (engl. tumor necrosis factor) koji izlučuju makrofagi. Nakon vezanja za staničnu membranu TNF-alfa aktivira signalni put NF-kapa B koji je bitan za ispravno imunološko reagiranje, ali također ima vrlo važnu ulogu u razvoju malignih tumora.

Znanstvenici su pokazali da je u regulaciji tih procesa ključan poseban oblik ubikvitina, tzv. linearni ubikvitin kojeg stvara bjelančevina sharpin. Miševi kojima je sharpin abnormalan pokazuju upalne promjene u brojnim organima, a stanice kože tih miševa pokazuju povećanu staničnu smrtnost što dovodi do upale u koži i kroničnog dermatitisa. Križanjem miševa kojima nedostaje TNF-alfa s miševima koji imaju kronični dermatitis (jer im je abnormalan sharpin) tim je uspio izliječiti kronični dermatitis.

'Na temelju ovih rezultata predviđa se povoljan terapijski učinak protutijela protiv TNF-alfa za liječenje kroničnog dermatitisa. Najveći postotak kroničnog dermatitisa kod ljudi ima nepoznatu etiologiju, a sada se mogu potražiti mutacije u genima koji kontroliraju ovaj novootkriveni signalni put kao mogući uzrok kroničnog dermatitisa', komentirao je profesor Đikić.

Član tima dr. Janoš Terzić ističe da bi rezultati, ako se potvrde i na ljudima, mogli dovesti do stvaranja lijekova koji bi inhibirali TNF-alfa i ublažavali ili potpuno eliminirali dermatitis, ovisno o njegovim uzrocima. 'Naime, svaka naša stanica je vrlo složena. Primjerice, u zgrušavanju krvi sudjeluje 20-ak bjelančevina pa poremećaj u bilo kojoj od njih može onemogućiti zgrušavanje', rekao je dr. Terzić za tportal.

'Valja naglasiti da smo mi otkrili novi način regulacije signalnog puta NF-kapa B. Taj signalni put je jako važan za normalno funkcioniranje obrambenog sustava. Danas se zna da je on pretjerano aktivan u mnogim tumorima kao što su tumori crijeva, prostate i sl. Ova pretjerana aktivnost potiče rast tumora i njihovo metastaziranje. Upoznavanje tako važnog signalnog puta važno je i za buduća istraživanja raka', objasnio je dr. Terzić.