ULTRABOOK KOJI TO NIJE

HP Envy 4 - za šminku i dobar zvuk

01.09.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Elegantan HP-ov prijenosnik šarmira na prvi pogled, ali ima neugodnu slabu točku - razmjerno kratko trajanje i dugo punjenje baterije

Prijenosnik je ljubazno ustupila tvrtka Hewlett-Packard Hrvatska.

Envy 4 je ultrabook koji to nije. U HP-u ga, zajedno s nekoliko sličnih prijenosnika, stavljaju u kategoriju nazvanu SleekBook. No, strogo gledano, ovaj prijenosnik ne zadovoljava Intelove specifikacije za ultrabook - prema njima, takva računala ne smiju biti deblja od 2,1 centimetra i teža od 1,5 kilograma.

Dimenzije nisu problem - s 34 x 23,58 x 1,98 centimetara četvorka bi glatko mogla biti uvrštena među ultrabookove. Problem je u težini: ovaj HP-ov prijenosnik nadmašuje donju granicu za 300 grama, što u svijetu ultralakih računala nikako nije zanemarivo.

Ipak, teško da ćete tu razliku primijetiti tijekom svakodnevnog korištenja, osim ako ga baš ne planirate stalno nositi u rukama. Dovoljno je lagan da višesatno nošenje na leđima ili u torbi ne predstavlja izazov, što je kod prijenosnika ionako najvažnije.

Doduše, mala veličina i težina plaćena je izbacivanjem optičkog diska. Na raspolaganju je više ulaza za USB (dva 3.0, jedan 2.0), ali ako ne možete zamisliti život i rad bez CD-a i DVD-a, Envy 4 nije rješenje za vas.

Prvo što nam je privuklo pažnju bio je vrlo elegantan dizajn. S mat crnim poklopcem i tipkovnicom te crvenim dnom, kompaktan, čistih linija, Envy 4 djeluje vrlo šminkerski. Ako vam je izgled bitan, vjerujemo da vas neće razočarati.

Ali, moramo upozoriti - crna se površina prilično lako prlja. Koristite li ga često, začas ćete po poklopcu ostaviti otiske prstiju i dlanova. Računajte, dakle, na stalno održavanje ako želite zadržati šminkerski dojam.

Tipkovnica je chiclet, pregledna i ugodna za dugotrajni rad. Tipka za uključivanje i isključivanje računala pomalo je nespretno napravljena. Ponekad bi ju trebalo nekoliko puta stisnuti prije no što bi reagirala. No, s vremenom smo pogodili pravi grif, pa je to prestalo biti problem.

Synaptic Touchpad ima horizontalnu sivu crtu koja razdvaja zonu dodira od zone klika. Za klik treba prilično stisnuti, što zna biti nepraktično i traži navikavanje. No, zato je touchpad prilično dobro reagirao na sve što smo postavili pred njega kao zadatak.

Zaslon LED, dijagonale 14 inča (35,5 centimetara) i razlučivosti 1366 x 768 piksela, dobar je kad se gleda ravno u njega, nešto lošiji (ali još uvijek solidan) kad se gleda sa strane. Sjajna površina stvara dosta refleksije, pa nije baš idealan za korištenje uz prirodnu i jaču uredsku rasvjetu.

Zvuk je odličan, najbolji koji smo imali prilike čuti u zadnje vrijeme. Dva ugrađena zvučnika i subwoofer, uz tehnologiju Beats Audio, dali su jasnu i glasnu zvučnu sliku, bez obzira je li bila riječ o glazbi, filmovima ili igrama.

Integrirana grafička kartica Intel HD 3000, uz četiri gigabajta RAM-a (proširivo do osam) podržat će sve što trebate u uredu i ponešto igranja.

Ne računajte na novije i zahtjevnije igre, doduše. No, za potrebe uredskog poslovanja i obavljanja posla u hodu poslužit će sasvim dobro.

Litij-ionska baterija sa četiri ćelije čini se najslabijim dijelom četvorke. Za punjenje je trebala gotovo puna tri sata, da bi ju ispraznili za nešto više od četiri, iako u HP-u tvrde kako bi trebala potrajati više nego dvostruko dulje. A da pritom nismo radili ništa posebno zahtjevno - standardno surfanje i rad s više otvorenih prozora odjednom, uz streaming videa i/ili zvuka.

Četiri sata autonomije nisu za baciti, ali je to rezultat ispod očekivanja za ovu klasu računala. Naročito uz tako dugotrajno punjenje. I takva obećanja.