TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI?

Hoćemo li puniti uređaje energijom iz prsta?

28.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Možete li zamisliti punjenje baterije pametnog telefona jednostavnim povlačenjem prsta po ekranu? Upravo je to osnova koncepta 'Energy Toucha' koja je oduševila mnoge

Najveći problem s kojim se suočavaju korisnici uređaja s ekranom osjetljivim na dodir je relativno kratka autonomija.

U pravilu, što je veći ekran, to baterija kraće traje. I dok neki pametni telefoni i tableti mogu izdržati i cijeli dan bez punjenja baterije, drugima je to vrijeme skraćeno na tek nekoliko sati.

Stoga ne bi trebalo iznenaditi što je koncept kineskog dizajnera Chin-Po Tsaia, objavljen na stranici YankoDesign, pobudio veliku pozornost.

On je osmislio koncept 'Energy Toucha' - zaštitne folije za ekran koja bi ujedno služila i kao punjač baterije uređaja koristeći električnu energiju ljudskog tijela.

Kako je pojasnio u svom konceptu, radi se o posebnoj foliji koja bi se poput zaštitne folije nalijepila na ekran i pomoću mikro USB-a spojila sa samim uređajem.

'Transparentni sloj preuzimao bi energiju koja je proizvedena kretanjem prsta po ekranu i pretvarao ju u električnu energiju. To bi, s jedne strane, povećalo životni vijek baterije na mobilnim uređajima, ali i doprinijelo očuvanju okoliša zbog štednje električne energije', istaknuo je Chin-Po Tsai u svom pojašnjenju koncepta.

Ideja da desetak minuta igranja 'Candy Crusha' ili 'Angry Birdsa' na pametnom telefonu može napuniti bateriju dovoljno za još jedan telefonski poziv oduševila je mnoge.

No, kako se radi samo o konceptu, morat ćemo pričekati da netko tu ideju pokuša provesti u djelo. S obzirom na to koliko je pametnih telefona i tableta na svijetu i koliko će ih biti u budućnosti, 'Energy Touch' ima velik potencijal.