ZAHVALJUJUĆI DONACIJI

Herbarij PMF-a uskoro u digitalnom izdanju

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 03.10.2015 08:13
  • Objavljeno 03.10.2015 u 08:13
Epson Expression 11000XL Pro

Epson Expression 11000XL Pro

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Epson Hrvatska

Epson je donirao Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu A3+ skener za potrebe digitaliziranja čitave zbirke herbarija osnovanog još oko 1820. godine

Model Expression 11000XL Pro biti će instaliran u prostorije Botaničkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i poslužit će za digitalizaciju više od 180 tisuća različitih biljaka.

Najstariji primjerci u zbirci pohranjeni su još početkom 19. stoljeća i sve do danas stoje u ormarima Zavoda na Mažuranićevom trgu u Zagrebu.

Posebnu vrijednost zbirci daju hrvatske endemske vrste kojih nema nigdje drugdje, a najpoznatija je velebitska degenija, ubrana i sprešana 1909. godine.


I dan danas se novi primjerci u herbariju pohranjuju na starinski način - prešanjem između dva lista papira i sušenjem. Novi postupak odvijat će se tako da se skener postavlja naopačke u poseban metalni okvir, s flatbed površinom prema dolje. Potom se biljka postavlja na ploču ispod skenera, na spužvu bijele boje. Ploča s biljkom se podiže na flatbed površinu i skeniranje može započeti.

Digitalizacija će sigurno potrajati neko vrijeme, a angažirat će se i studenti PMF-a. Botanički zavod PMF-a planira nabaviti i sušionicu za biljke, kako bi se ubrzao proces skeniranja svih uzoraka u zbirci.

No, kako će se povećavati digitalni herbarij PMF-a, tako će i znanstvenici i studenti širom svijeta moći učiti i istraživati putem interneta, bez potrebe za dolaskom u Zagreb samo kako bi proučili željeni primjerak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!